latinica  ћирилица
27/08/2024 |  23:01 | Autor: SRNA

U Dobrljinu obnovljena spomen-obilježja Srbima stradalim u dva posljednja rata

Spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, te civilima i borcima NOR-a obnovljena su u Dobrljinu kod Novog Grada, te je tim povodom stradalima služen pomen.
Dobrljin: Spomen-obilježje stradalim Srbima - Foto: SRNA
Dobrljin: Spomen-obilježje stradalim SrbimaFoto: SRNA

Spomen-obilježje u Dobrljinu za 29 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i šest civilnih žrtava rata izgrađeno je 2007. godine od kad se svake godine uoči Velike Gospojine služi pomen.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić je ovom prilikom istakao da je zadovoljan kako lokalna vlast vodi računa i obnavlja spomen-obilježja.

On je naveo da je kao predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova prisutan u svim lokalnim zajednicama, te da gotovo da nema mjesta u kojem nije spomen-obilježje Srbima stradalim u minulim ratovima.

- To znači da je srpski narod stradlački. S druge strane, u ovom vremenu revizije i falsifikovanja istorije takvom narodu žele rezolucijama staviti etiketu genocidnog. Od žrtve prave agresora, a od agresora žrtvu - rekao je Egić i dodao da se to neće i ne smije dozvoliti.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić rekao je da je na području opštine Novi Grad u Drugom svjetskom ratu stradalo je 5.000 civila i 2.000 vojnika.

- U Dobrljinu, Kuljanima i Vodičevu stradalo je 1.500 civila i 211 boraca Narodno-oslobodilačkog rata - rekao je Todić.

On je naglasio da je u Drugom svjetskom ratu na Kozari u Potkozarju i Podgrmeču stradalao 105.000 stanovnika među kojima 14.000 djece do 14 godina.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača istakao je da mlade generacije treba da znaju istinu o tome šta se na ovim prostorima dešavalo.

- Inicijativa za obnovu spomen-obilježja došla je od odbornika u Skupštini opštine Novi Grad iz Dobrljina - rekao je Drljača i dodao da je za tu namjenu iz opštinskog budžeta obezbijeđeno 22.000 KM.