latinica  ћирилица
28/08/2024 |  09:30 ⇒ 09:32 | Autor: TANЈUG

Požari pod kontrolom, ali vanredna situacija se još ne ukida

Zamjenik gradonačelnika Pirota Miloš Čolić izjavio je danas da je situacija sa požarima stavljena pod kontrolom, ali da dok ne bude i posljednja iskra ugašena neće biti ukinuta vanredna situacija.
Srbija, požari (foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Srbija, požari (foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr)

On je rekao da nema ugroženih kuća, ljudstva i stoke na teritoriji koja je zahvaćena požarom, ali da mora da se bude u pripravnosti.

Podsjetio je da je prekjuče proglašena vanredna situacija na dijelu teritorije Pirota koji je potencijalno ugrožen požarima, u selima Krupac, Basara i Slavinja.

- Svakoga dana je bilo preko 200 ljudi angažovanih kroz razne organizacije, prije svega sektor za vanredne situacije i Srbijašuma, ali tu su bili i Dobrovoljno vatrogasno društvo i naravno svi oni koji su u sektoru civilne zaštite pozvani -  rekao je Čolić za Tanjug.

Prema njegovim riječima, selo Basara je odbranjeno, zato što je prekjuče odmah nakon objavljivanja vanrednog stanja, dogovoreno sa privrednim subjektima i sa javnim preduzećima da koriste mehanizaciju kako bi napravili po jedan ili dva zaštitna pojasa oko sela.

Dodao je da je preksinoć najteže bilo oko sela Krupac, koje je najveće selo, jer se požar sa planine spustio kako je rekao na kotlenski dio, ali i tu su mještani bili pripravni.

- Imamo odličnu vezu sa mjesnim zajednicama, mještani su pripravni, čak su i pomagali sektoru za vanredne situacije na način što su im dopremali vodu. Sinoć je situacija bila ista, požar nije većeg obima, ali jednostavno i dalje se borimo sa vatrenom stihijom i nećemo da kažemo da vatre nema i da je sve pod kontrolom dok ne bude i posljednja iskra ugašena, a tada ćemo reći da je sve pod kontrolom i da ukinemo vanrednu situaciju - rekao je on.

Čolić navodi i da je riječ o nepristupačnom terenu i da je u cijeli proces angažovano više ljudi, mnogo mehanizacije i dva helikoptera koji uzimaju vodu iz kompenzacionog bazena i sipaju vodu na užarena područja.

- Napunili smo kompenzacioni bazen pored grada, tako da je helikopteru mnogo bliže i on mnogo veći serijal ispusta vode može da ima u jedinici vremena - rekao je on.

Čolić je dodao i da se u nekim trenutcima u određenim naseljima osjećao miris dima, međutim, kako je istakao nije ta koncentracija toliko velika da bi mogla da ugrožava zdravlje ljudi.

- Moramo da razumijemo, mi se ovdje borimo sa požarom prije svega, a kasnije sa zagađenjem vazduha - zaključio je on.