latinica  ћирилица
28/08/2024 |  10:18 ⇒ 10:19 | Autor: RTRS

Stevandić uputio telegram saučešća porodici akademika Maksimovića

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je danas, u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje lično ime, izraze dubokog žaljenja povodom smrti uvaženog profesora i akademika Vojislava Maksimovića, čovjeka koji je svo svoje znanje i vlastitu sudbinu uzidao u temelje Republike Srpske.
Nenad Stevandić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Nenad StevandićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Prof. Maksimović, kao šef Kluba srpskih poslanika, a potom Kluba Srpske demokratske stranke, imao je dovoljno vizije i snage da se odupre preglasavanju od strane muslimanskih i hrvatskih poslanika, koji su 14. oktobra 1991. godine izglasali neustavni Memorandum o suverenoj BiH i kao odgovor na to, zajedno sa drugim srspkim poslanicima, ustanovi Skupštinu srpskog naroda u BiH. Kao što je i sam svjedočio, učestvovao je u temeljnim priprema koje su trajale do 24. oktobra 1991. godine, kada su, nakon prethodnog sastanka Kluba srpskih poslanika, u takozvanoj Plavoj sali, na trećem spratu Skupštine SRBiH, 72 poslanika Srpske demokratske stranke, četiri poslanika Saveza reformskih snaga i jedan poslanik SDP-a proglasili Skupštinu srpskog naroda u BiH - navodi se u telegramu.

Stevandić navodi da će u istoriji ostati upisano da je upravo Maksimović, na sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH 21. decembra 1991, u svečanoj sali hotela Holidej-in u Sarajevu, u ime Kluba srpskih poslanika, pročitao prijedlog da se do srpske Nove godine, 14. januara 1992. godine proglasi Srpska Republika BiH.

Stevandić podsjeća da je Svečana sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH održana 9. januara 1992. godine u istoj sali hotela Holidej-in, i dodaje da je Maksimović na toj sjednici pročitao je Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

- Mi, njegovi politički učenici i savremenici, učinićemo sve da ime prof. dr Vojislava Maksimovića u istoriji srpskog naroda bude sačuvano i upamćeno kao ime čovjeka koji je sav svoj život posvetio stvaranju i očuvanju Republike Srpske. Neka mu je slava i beskrajno hvala - navodi se u telegramu saučešća predsjednika Narodne skupštine Srpske upućenog porodici Maksimović.