latinica  ћирилица
29/08/2024 |  14:37 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Utvrđen Prijedlog zakona o samostalnim preduzetnicima

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o samostalnim preduzetnicima.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Republici Srpskoj je na snazi Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, a njegovom primjenom uočeni su nedostaci važećih zakonskih rješenja, te je Ministarstvo privrede i preduzetništva preduzelo niz aktivnosti na izradi teksta Prijedloga Zakona o samostalnim preduzetnicima, prilikom čega je promijenjen naziv zakona iz razloga svrsishodnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Cilj donošenja ovog zakona je razvoj i unapređivanje poslovanja samostalnih preduzetnika, razvoj i očuvanje zanatskih djelatnosti.

Zakonom se uređuju poslovna obilježja, registracija i vođenje registra preduzetnika, zanatske djelatnosti i organizovanje preduzetnika.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o izdvajanju sredstava za finansiranje projekta Razvoj domaćeg dramskog teksta "Reci naglas", aktivnosti koja je utvrđena Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2023-2030. Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da iz sredstava granta namijenjenog za finansiranje projekata i programa u skladu sa Zakonom od igara na sreću izdvoji sredstva u iznosu 50.000 KM u svrhu realizacije ove aktivnosti.

Na današnjoj sjednici, Vlada je prihvatila i Informaciju o raspodjeli sredstava granta predviđenih budžetom Republike Srpske ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite.

Raspodjela sredstava granta ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite za 2024. godinu vršiće se na identičan način kao i prethodnih godina iz budžeta, te će se trenutna sredstva granta u iznosu od 3.600.000 KM procentualno rasporediti Bolnici Prijedor, Bolnici Gradiška, Bolnica "Sv. Apostol Luka" Doboj, Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Bolnici "Sveti Vračevi" Bijeljina, Bolnici Zvornik, Bolnici Srbija Istočno Sarajevo, Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac, Univerzitetskoj bolnici Foča, Bolnici Trebinje, Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović", Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" Kozarska Dubica, te Bolnici Nevesinje, za izmirenje dijela tekućih obaveza.

Takođe, predviđena je raspodjela sredstava granta za kapitalne investicije u iznosu od 400.000 KM javnim zdravstvenim ustanovama Bolnica Prijedor, Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac i Bolnica Nevesinje.

Opširnije pročitajte OVDЈE.