latinica  ћирилица
29/08/2024 |  14:59 | Autor: Nezavisne

Stručnjaci predlažu: Digitalizacija uslov za bržu registraciju vozila u Srpskoj

Digitalizacija u sektoru obaveznog osiguranja bi donijela brojne benefite, kako korisnicima obaveznog osiguranja, tako i javnom interesu, te bi prekinula velike gužve i čekanja prilikom registracije vozila.
CIPS - Foto: RTRS
CIPSFoto: RTRS

Stručnjaci za osiguravajuća društva koji su upoznati sa ovom temom smatraju da više od 20 godina, sa manje ili više uspjeha, društva za osiguranje u Republici Srpskoj pokušavaju da otklone rizik poslovanja koji proističe zbog visokih troškova sprovođenja osiguranja.

- Rezultati dosadašnjih aktivnosti su bili ograničenog kapaciteta i vremena trajanja i nisu u potpunosti otklonili operativni rizik proistekao iz visokih TSO - navode stručnjaci.

Ističu da bi centralna elektronska evidencija u Zaštitnom fondu trebalo da se odnosi na direktnu korist koju će obični ljudi imati digitalizacijom sektora obaveznih osiguranja.

- Promjenom ambijenta stvaraju se uslovi da građani i privreda poslove u vezi s registracijom vozila obavljaju jednostavnije i brže, uz smanjenje obima neophodne dokumentacije. Oštećena lica će na jednostavniji i transparentniji način ostvarivati svoje pravo na naknadu štete nastale u vezi s obaveznim osiguranjem u saobraćaju - pojašnjavaju stručnjaci.

Prema njihovim riječima, upotreba tehnologije u sektoru obaveznog osiguranja više nije stvar izbora, već potrebe i zdravog razuma.

- Јavni interes u pogledu digitalizacije u sektoru obaveznog osiguranja je nesumnjiv, naročito ukoliko se imaju u vidu sva pozitivna iskustva iz okruženja, naročito iz Srbije. Јavni interes je da ovaj postupak sprovedemo po uzoru na zemlje okruženja (najpozitivnija iskustva su iz Srbije), kako bismo izbjegli sve eventualne negativnosti koje se u tom poslu mogu javiti. Digitalizacija je prisutna u svim sferama društva, samo još nije u sektoru obaveznog osiguranja - kazali su oni.

Naveli su da je javni interes da sektor osiguranja ima značajnije mjesto u finansijskom poslovanju Republike Srpske i bruto domaćem proizvodu.

Da bi se ostvario ovaj javni interes, potrebno je postići veću razvijenost tržišta osiguranja i izvršiti preusmjeravanje sredstava osiguravajućih društava sa finansiranja nedozvoljenih praksi (sive zone) na finansijsko tržište Republike Srpske (institucije sistema). Preduslov za otklanjanje rizika kojem su izložena društva za osiguranje usljed visokih TSO je sagledavanje objektivnog stanja na tržištu. Potrebno je da se učine transparentnim svi procesi i poslovni odnosi u koje stupaju osiguravajuća društva tokom preuzimanja osiguranja AO. Transparentnost svih procesa će omogućiti da se objektivno sagleda stanje i donesu mjere čiji će se efekti moći pratiti u realnom vremenu, a ne post festum, koje će smanjiti izloženost društava zbog povećanih TSO.

Nemogućnost uvida u podatke o štetnim događajima i štetnicima u realnom vremenu onemogućava osiguravajuća društva da pravovremeno reaguju kod fingirane štete i spriječe zloupotrebu sredstava namijenjenih za naknadu štete.

Nedvosmislena je potreba svih da se proces naknade štete učini transparentnim u realnom vremenu zarad potpune naknade štete, jedinstvene primjene premijskog sistema i adekvatnosti rezervacija za štetu.

- Interes društava je da budu obezbijeđene tačnost i sveobuhvatnost podataka, dostupnost i pouzdanost tokom upotrebe IS zaštita podataka i kontinuitet poslovanja - objašnjavaju oni.

Kažu da će se osiguranim licima omogućiti pojednostavljen pristup tokom izvršavanja obaveza ugovaranja obaveznog osiguranja, jedinstvena primjena cjenovnika ne teritoriji Repblikue Srpske, te da na transparentniji i jednostavniji način ostvare svoje pravo na naknadu štete proistekle po osnovu obaveznog osiguranja.