latinica  ћирилица
28/08/2024 |  12:03 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Banjaluka: U julu rasvijetljeno više od 90 odsto krivičnih djela (VIDEO)

Stanje bezbjednosti na području grada Banjaluka je zadovoljavajuće. Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u julu su evidentirana 143 krivična djela, a rasvijetljena su 133 ili 91,1 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.
PU Banjaluka - Foto: RTRS
PU BanjalukaFoto: RTRS

Ipak, povećanja krivičnih djela po poznatom počiniocu povećana su za 26,3 odsto kao i krivična djela iz oblasti privrednog kriminala dok je smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 0,7 odsto.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić rekao je da je u julu evidentirano 17,2 odsto više krivičnih djela nego u istom mjesecu prošle godine, kada su bila 122.

- Povećanje se najviše odnosi na krivična djela po poznatom izvršiocu kojih je više za 26,3 odsto, i najveće je kod krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, kojih je više za 300 odsto - naveo je Vukelić.

Načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Siniša Kojdić rekao je da je u ovoj oblasti registrovano 105 krivičnih djela, te smanjenje teških krađa, za 26,7 odsto, i evidentirano ih je 11, te 16 krivičnih djela krađa.

On je dodao da su iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena 24 krivična djela, a nadležnim tužilaštvima dostavljeno devet izvještaja protiv 15 osumnjičenih lica.

Načelnik Sektora policije Momčilo Marić rekao je da je evidentirano 85 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Prema njegovim riječima, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu /pet i više lica/, a realizovane su tri akcije iz oblasti javnog reda i mira.

Marić je naveo da je broj saobraćajnih nezgoda manji za 0,7 odsto i evidentirano ih je 440, u kojima su dva lica poginula.

On je dodao da je u okviru 16 akcija iz oblasti saobraćajne bezbjednosti iz saobraćaja isključeno 70 vozila, 334 vozača, od kojih 280 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, četiri lica zbog upravljanja pod dejstvom droga, 25 zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita i 25 zbog ostalih razloga.