latinica  ћирилица
28/08/2024 |  12:14 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Kovačević: Srpska će pobijediti, presuda će biti izrečena BiH (VIDEO)

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da je sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića proces protiv Republike Srpske u kojem će Srpska pobijediti.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Namjera ovog postupka pred Sudom BiH je da se sudi Republici Srpskoj, jer sude prvom čovjeku Republike i direktoru javnog preduzeća samo zato što su radili ono na šta ih Ustav i zakoni obavezuju - istakao je Kovačević.

On je rekao da se obično, kada se ide na sud, ide pred lice pravde, a u ovom slučaju, kaže, pravednike izvode pred lice nepravde.

Kovačević je istakao da će u postupku protiv Dodika i Lukića presuda biti izrečena Bosni i Hercegovini, jer je ovo politički, a ne pravni proces.

On je pojasnio da jedino Parlamentarna skupština BiH može da usvaja i mijenja zakone, a da u ovom slučaju Sud BiH sudi na osnovu odluke nelegitimnog stranca Kristijana Šmita koju Skupština nikada nije ni razmatrala, a kamoli usvojila.

- Dodika su decenijama pokušavali da kriminalizuju i nikada ništa nisu uspjeli da dokažu pa su se sjetili da dovedu nelegitimnog stranca koji je rekao "ko ne poštuje moje odluke, a poštuje Ustav i zakone, njemu ćemo da sudimo" - rekao je Kovačević.

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.