latinica  ћирилица
28/08/2024 |  16:28 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Derventa - lider u privrednom razvoju i privlačenju stranih investicija (VIDEO)

Derventa je lider u privrednom razvoju i privlačenju stranih investicija u Republici Srpskoj. U gradu na Ukrini posluju 34 inostrane kompanije, a 901 privredni subjekat zapošljava oko 7.000 radnika.
Derventa - Foto: RTRS
DerventaFoto: RTRS

Uprkos brojnim izazovima na tržištu, privrednici uspijevaju zadržati stabilnost u značajnoj mjeri zahvaljujući i povoljnom privrednom ambijentu u lokalnoj zajednici koja je danas proslavila krsnu slavu.

"Amika" je jedna od deset italijanskih kompanija koje posluju u Derventi. Dnevno proizvode 40.000 pari obuće, a zbog proširenja obima proizvodnje u narednom periodu broj od trenutno 635 radnika, planiraju povećati.

- Naš godišnji izvoz se kreće od 25 do 30 miliona maraka. To je uglavnom obuća koja je namijenjena za italijansko i francusko tržište - kaže Sonja Markelić, predsjednica Upravnog odbora kompanije "Amika".

U Derventi posluju i kompanije iz Austrije, Njemačke i Kine. Domaći privrednici kažu da posla ne manjka, ali da je proširenje poslovne aktivnosti ograničeno jer nema adekvatne radne snage.

- Problem je malo za radnu snagu, mnogo se radi, naročito za radnike u oblasti građevinarstva gdje sada imamo i uvoz radnika iz Turske. Mi trenutno zapošljavamo oko 20 radnika, plus podizvođači, pa je to oko 100 ljudi - naveo je Milanko Balešević, direktor kompanije "MB motors" Derventa.

U toku je realizacija brojnih kapitalnih projekata čija je vrijednost veća od 13 miliona maraka, najvećim dijelom obezbijeđenih iz budžeta. Za sanaciju Osnovne škole "Nikola Tesla" Vlada Srpske obezbijedila je pet miliona.

Derventa

- Svojim sredstvima intenzivno obnavljamo obdanište od nepun milion maraka, otvaramo vatrogasni dom od milion i nepunih 300.000, da završavamo Partizanovo izletište, u ovoj godini 77 putnih pravaca, 26 ulica - istakao je Milorad Simić, gradonačelnik Dervente.

Napredak je vidljiv kažu građani, ali je neophodno zaustaviti odlazak mladih.

Izvoz Dervente čini 7,2 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske. Na godišnjem nivou iz grada na Ukrini izveze se 400 miliona maraka vrijednosti robe i usluga.

U okviru obilježavanja Velike Gospojine, Dana grada zaslužnim građanima uručena su najviše gradska priznanja, a odata je i počast za više od 600 boraca koji su život ugradili u temelje Republike.