latinica  ћирилица
29/08/2024 |  12:16 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Sutra javni poziv poslodavcima za korištenje sredstava po programima zapošljavanja (VIDEO)

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske sutra će objaviti javni poziv za programe zapošljavanja za ovu godinu, koji će u skladu sa Akcionim planom iznositi oko 10 miliona KM.
Egić i Škipina potpisali javni poziv - Foto: SRNA
Egić i Škipina potpisali javni pozivFoto: SRNA

Trenutno se na evidenciji nezaposlenih vodi oko 3.000 lica koja nemaju radno iskustvo u struci po sticanju visoke stručne spreme, od kojih 54 lica imaju status djece poginulih boraca.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Srpske Damjan Škipina rekao je da mogu konkurisati svi poslodavci i nezaposlena lica.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske usvojila Akcioni plan zapošljavnja za 2024. godinu vrijedan 10 miliona KM, od čega je pet miliona KM namijenjeno za realizaciju Programa zapošljavanja pripravnika, dok će pet miliona biti raspoređeno kroz tri komponente.

Škipina je naveo da će javni poziv za pripravnike biti otvoren 15 dana, poziv za zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje biće otvoren mjesec dana, dok će ova komponenta za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radne snage biti otvorena do kraja godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izrazio je zadovoljstvo što su danas potpisali javni poziv kako bi poslodavci i nezaposleni mogli da se prijave za određene projekte zapošljavnja.