latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:37 ⇒ 18:39 | Autor: TANЈUG

Zaharova: Poslije napada na Kursk, pregovori sa Kijevom nisu mogući

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Kijevom, nakon "terorističkog napada na Kursku oblast".
Kurska oblast (foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY) -
Kurska oblast (foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY)

- U junu je ruski predsjednik Vladimir Putin, u gestu dobre volje, iznio sasvim realne prijedloge. Oni su bili usmjereni na dugoročno i pravično rješenje. Međutim, zločinački režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog je, umjesto da ozbiljno razmotri - čini mi se, najblaže rečeno, najvelikodušnije prijedloge ruske strane, izveo krvavi teroristički napad na Kursku oblast i njene stanovnike. Ovaj napad je bio samoubilački za režim Zelenskog - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da ukrajinski militanti i strani plaćenici čine zvjerstva, pucaju na civile i dobrovoljce, gađaju civilnu infrastrukturu, gađaju novinare i ugrožavaju nuklearne elektrane.

- Kakvi mirovni pregovori mogu biti pod takvim uslovima i sa kim - istakla je ona.

Zaharova je naglasila da se "to bezakonje odvija uz punu podršku Zapada terorističkim aktivnostima Kijeva".

- Јasno je da ni Kijevu, ni SAD, ni njihovim NATO slugama nije potrebno rješenje. Oni su zainteresovani, kako su već rekli, da nanesu maksimalnu štetu Rusiji. Shodno tome, ovo odlaže bilo kakvo rješenje i doprinosi eskalaciji sukoba - naglasila je Zaharova.

Ona je upozorila da se terorizam "širi i pretvara u međunarodni teroristički pokret, čije porijeklo potiče sa evropskog tla".

- Đubriva su američka, ali tlo je evropsko i na njemu su iznikle ove terorističke klice i sada se šire po svijetu. Kijevski režim je teroristička organizacija, koja je, kao što sada vidimo, već stigla do afričkog kontinenta - zaključila je Zaharova.

Masovni ukrajinski napad na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. Tamo je na snazi vanredno stanje na saveznom nivou i više puta je proglašavana raketna uzbuna.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, u 28 regiona Rusije postoji 197 centara za privremeni smještaj. Tamo trenutno boravi više od 11.500 ljudi, od kojih 3.500 djece.