latinica  ћирилица
28/08/2024 |  19:55 ⇒ 20:28 | Autor: TANЈUG

Tramp okrivio Bajdena i Harisovu za atentat na njega

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp okrivio je predsjednika DŽozefa Bajdena i svoju demokratsku rivalku Kamalu Haris za atentat na njega prošlog mjeseca, optuživši ih da su Tajnoj službi otežali posao da ga zaštite.
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL) -
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL)

Tramp je ovu tvrdnju, za koju nije ponudio dokaze, iznio juče u tok šouu Dr Fil koji vodi Fil Mekgro.

Prethodno je objavljeno da je nekoliko agenata Tajne službe iz kancelarije u Pitsburgu poslato na administrativno odsustvo nakon napada na Trampa 13. jula u Pensilvaniji.

- Kada se to dogodilo, ljudi su se zapitali čija je krivica. Mislim da je to u izvjesnoj mjeri krivica Bajdena i Harisove - kazao je Tramp u tv emisiji.

On je dodao, da njih dvoje nisu bili pretjerano zainteresovani za njegovo zdravlje i bezbjednost.

- Oni su veoma otežali to da Tajna služba ima dovoljno potrebnog osoblja - rekao je Tramp.

Tajna služba je u danima nakon napada priznala da se Trampovo obezbjeđenje žalilo na nedovoljan broj pripadnika osoblja u prethodne dvije godine, kao i da im na neke zahtjeve nisu odgovorili.

Nema, ipak, dokaza da su Bajden i Harisova, koji su osudili pokušaj atentata, direktno učestvovali, ili da su se miješali u posao i organizaciju Tajne službe.

Tramp je u emisiji takođe okrivio Bajdena i Haris za političku retoriku protiv njega, koja je, kako je sugerisao, mogla dovesti do pokušaja atentata.

- Oni kažu da sam ja prijetnja po demokratiju. To je fraza koju samo ponavljaju, a to može izazvati potencijalne ubice. To je užasna stvar. Možda je taj metak stigao zbog njihove retorike - rekao je bivši predsjednik.

FBI je saopštio da je napadač na Trampa Metju Kruks, koji je ubijen, djelovao sam i da nisu nađeni dokazi njegovih ideoloških motiva.