latinica  ћирилица
29/08/2024 |  07:50 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Ćeranić: Terorizam se na velika vrata vratio u Evropu (VIDEO)

Zabrinjava činjenica da se terorizam na velika vrata vratio u Evropu s namjerom da bude prisutan i na Balkanu, rekao je za RTRS Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je rekao da je to odjek globalnih zbivanja, ističući da je politički motiv osnovni element terorističkog napada.

Dodaje da deset godina u BiH nije zabilježen nijedan teroristički napad, ali je i mnogo toga učinjeno kako bi bezbjednosna situacija u BiH bila dobra.

Ono što jeste za brigu, kaže Ćeranić, je to što bi zbog nekih geopolitičkih interesa, mogla da stigne direktiva ili čak izvođač terorističkog napada u BiH.

- U BiH postoji potencijal za terorizam, ali u BiH nikome nije interes da dođe do terorističkog napada, ali nije sve u rukama ljudi u BiH. Postoje svjetski centri kojima odgovara da se teroristički napad dogovori zbog realizacije političkih ciljeva. Nekom je cilj stavaranje kalifata, nekom da Rusija odustane od operacije u Ukrajini, tako da ima razloga za zebnju - kaže Ćeranić.