latinica  ћирилица
29/08/2024 |  15:29 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Dodik: Satler na odlasku kleveće Srpsku; Izgleda da ništa nije shvatio tokom boravka u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da šef Delegacije EU Јohan Satler na odlasku kleveće Republiku Srpsku, te da izgleda da ništa nije shvatio tokom boravka u BiH.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Mislio sam pustiti da ode. Da ne kažem ništa, ni dobro ni loše. Sada vidim da na odlasku ponovo kleveće Republiku Srpsku. U BiH kakva god da je stolica, na njoj mora biti predstavnik Republike Srpske, jer bez Republike Srpske nema ni BiH u EU. Moguće je da se Satler pred odlazak pokušava dodvoriti nekim strukturama. Vidjeli smo već da nama priča jedno, a u Sarajevu drugo i to je ta evropska politika licemjerja, gdje se ne smije ni biti objektivan ako ta objektivnost znači da su Srbi u pravu - napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ovu zemlju, kaže Dodik, podrivaju samo oni koji pokušavaju silom da izmijene Dejton i stvore neku novu antidejtonsku BiH na koju nikada nećemo pristati.

- Više puta sam ponovio, i ptice na grani to znaju, a trebalo bi i Satler to da zapamti, jedina BiH koja može da postoji je dejtonska, ustavna i samostalna u kojoj se pitaju domaći predstavnici konstitutivnih naroda. Problem nikada nije bila Republika Srpska, kako oni vole da podvaljuju, nego međunarodni intervencionizam koji je omogućio Bošnjacima da rade protiv Srba i izbjegavaju postizanje dogovora. Zahvaljujući strancima, u BiH se ništa nije radilo jer je SDA sve blokirala. Јedino što su radili je bila bezočna antisrpska propaganda kojom su zagovarali sankcionisanje i Srpske i njenih predstavnika - naveo je Dodik.

Ističe da "kada smo konačno počeli da radimo, oni su sve zaustavili."

- Satler bi trebalo da pročita izjave gospođe Ajhorst, u kojima poziva na domaći dogovor i domaća rješenja, a ne da iznosi neistine i laži o Srpskoj. Mislio sam da će pred kraj mandata imati hrabrosti da bude otvoren o problemima koji postoje u BiH, ali očigledno je da je to bilo previše za njega. Ne bi me iznenadilo i da nakon nekoliko godina izjavi kako su Srbi sve vrijeme bili u pravu. Naknadna pamet uvijek im proradi kada više nisu vezani svojim poslovnim obavezama za ovaj region, pa odjednom svi počnu da govore ono što stvarno misle, a ne poželjne i nametnute narative - poručio je Dodik.