latinica  ћирилица
29/08/2024 |  15:46 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Više od četiri miliona KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI

Za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, po uredbi iz 2019. godine, dopunjene godinu dana kasnije, Vlada Republike Srpske izdvojiće više od četiri miliona maraka, istakao je u Foči ministar boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić tokom susreta s predstavnicima organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem.
Egić i Vukadinović - Foto: RTRS
Egić i VukadinovićFoto: RTRS

Za adaptaciju, rekonstrukiciju postojećih objekata i dodjelu stanova za 79 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četrtve kategorije iz Foče, obezbijeđeno je 572.000 maraka, objasnio je Egić i naglasio da se na isplatu čekalo uglavnom zbog dostavljanja spiskova iz lokalnih zajednica.

- U narednom periodu biće isplaćeno 87 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida kako bi oni mogli da izvrše to svoje pravo - rekao je Egić.

U Foči će uskoro početi i sprovođenje projekta "Niste sami idemo dalje", kao vid podrške demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima koji se suočavaju sa psihičkim postratnim traumama.

Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Opština Foča kandidovaće i projekte za uređenje i rekonstrukciju spomen-obilježja koja bi bila finansirana sredstvima republičkog budžeta.

Prijedlozi su osvjetljenje spomen-sobe i uređenje Spomen trga poginulih boraca.

- Želimo novu spomen-kapelu gdje će biti ploča sa imenima palih boraca sa tog kraja - rekao je Vukadinović.

Opština Foča učestvovaće i u projektu koji bi djeci poginulih boraca trebalo da omogući odrađivanje pripravničkog radnog staža.