latinica  ћирилица
29/08/2024 |  21:20 ⇒ 30/08/2024 | 11:45 | Autor: SRNA

Premijerno prikazana tri kratka filma u okviru "Ljetne škole filma"

U Banjaluci su večeras premijerno prikazana tri kratka filma koja čine omnibus pod nazivom "Tajna" u okviru "Ljetne škole filma" koju drugi put organizuje Audio-vizuelni centar Republike Srpske.
Ljetna škola filma - Foto: RTRS
Ljetna škola filmaFoto: RTRS

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković rekla je da je "Ljetna škola filma" dobar projekat kojim se afirmišu mladi stvaraoci i podsjetila da je resorno ministarstvo imalo slične projekte u koje su bili uključeni srednjoškolci.

- Učenici će kroz rad na pripremi filma do premijere steći iskustva i naučiti nove vještine, a na taj način ćemo kao rezultat imati aktivnu publiku, što nam je zaista potrebno - rekla je Đakovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, projektima kao što je "Ljetna škola filma" otkrivaju se novi talenti u dramskoj i vizuelnoj umjetnosti.

Direktor Audio-vizuelnog centra Srpske Anja Ilić istakla je da je odziv za "Ljetnu školu filma" bio veliki i da su tokom deset dana održana predavanja iz oblasti scenarija, režije, produkcije, kamere, montaže.

- Nadam se da su mladi ljudi koji su učestvovali stekli lijepo iskustvo i možda će njihov profesionalni put krenuti od naše Akademije umjetnosti u Banjaluci - rekla je Ilićeva.

Dekan banjalučke Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan naglasila je da su srednjoškolci mnogo toga naučili u okviru "Ljetne škole filma" i izrazila nadu da će neki od njih biti budući studenti banjalučke Akademije.

Ona je dodala da je interesovanje veliko kada je riječ o umjetnosti.

Nevena Pijunović iz Doboja kaže da je radila na scenariju kratkih filmova, što nije lagan posao, ali je vrijedilo zbog sticanja iskustva, kao i prijateljstava.

U ovogodišnjoj "Ljetnoj školi filma" učestvovalo je 26 polaznika srednjoškolskog uzrasta iz Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Broda, Doboja, Prijedora, Laktaša, Šipova i Banjaluke.

Polaznici su bili podijeljeni u tri tima i imali su zadatak da na temu "Tajna" snime tri kratka filma, tako da svaki od filmova otkriva neku tajnu.

"Ljetna škola filma" završena je večerašnjom premijerom, a organizovana je u saradnji sa Akademijom umjetnosti i Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Banjaluci.