latinica  ћирилица
30/08/2024 |  10:50 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Trebinje: Izložba "Miloš Šobajić: pogled unazad, korak unapred"

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras će biti otvarena izložba "Miloš Šobajić: Pogled unazad, korak unapred" čiji je jedan od najzanimljivijih aspekata prikaz umjetnikovih posljednjih poteza na platnu, uključujući i njegovu posljednju, tek započetu sliku.
Miloš  Šobajić - Foto: RTRS
Miloš ŠobajićFoto: RTRS

Izložba predstavlja retrospektivni pregled stvaralaštva Miloša Šobajića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih umjetnika,  kroz selekciju od dvadesetak slika i nekoliko skulptura koje obuhvataju period od 2000. do 2021. godine.

Radovi izloženi na ovoj postavci dolaze iz kolekcija MT:S dvorane, grada Beograda i privatnih kolekcija, po izboru supruge umjetnika Maje Iskjerdo, koja donosi ličnu i emotivnu dimenziju u postavku, stvarajući most između umjetnika, njegovog rada i publike.

Izložba pruža jedinstvenu priliku da se uoči evolucija Šobajićevog stila i tematskih preokupacija u posljednjih dvadeset godina stvaralaštva, dok istovremeno naglašava njegovu neprestanu borbu sa univerzalnim pitanjima postojanja i identiteta.

U fokusu ove postavke su dvije faze slikarevog opusa "Bežanje" i "Širom raširenih ruku", koje svjedoče o njegovoj introspektivnoj potrazi za slobodom i suštinom ljudskog bića u svijetu koji je često nemilosrdan i nepravedan.

Јedan od najzanimljivijih aspekata izložbe je prikaz umjetnikovih posljednjih poteza na platnu, uključujući i njegovu posljednju, tek započetu sliku. Ova slika je prikaz stalnog istraživanja i neprestane kreativne energije koju je Šobajić posvećivao umjetnosti sve do kraja svog života.

Posebnu važnost organizovanja ovakve izložbe čini i to što će biti održana u Trebinju, u kojem je Šobajić gostovao 2018. godine izložbom "Progon", kada je izrazio želju da se ponovo vrati novom izložbom.

Nakon Trebinja, izložba će biti organizovana i u Nikšiću, gradu odakle je i Šobajićevo porijeklo, čime se još jednom povezuje regionalni kulturni prostor izložbama jednog od najpoznatijih i najznačajnijih savremenih umjetnika 20. i 21. veka.

Organizatori izložbe su Udruženje "Miloš Šobajić" iz Beograda i Muzej Hercegovine u Trebinju, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.