latinica  ћирилица
30/08/2024 |  08:42 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Srednje škole u Srpskoj spremne za početak nove školske godine

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Bojana Kos održala je sastanak sa predsjednicima Aktiva direktora srednjih škola na kojem je konstatovano da su sve srednje škole u Republici Srpskoj spremne za početak nastave u školskoj 2024/25. godini.
Srednje škole u Srpskoj spremne za početak nove školske godine - Foto: Ustupljena fotografija
Srednje škole u Srpskoj spremne za početak nove školske godineFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku su razmatrane sve pripremne aktivnosti koje su realizovane pred početak nove školske godine.

- Na sastanku je razmatrana i realizacija plana upisa učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, a na osnovu dostavljenih izvještaja škola u junskom i julskom upisnom roku. U prve razrede srednjih škola upisano 9.505 učenika i očekivanih oko 70 učenika iz vjerskih škola i škola za učenike sa smetnjama u razvoju. U javne škole upisano je 9.369, a u privatne 136 učenika. Konačne podatke o realizaciji upisa učenika u srednje škole zaključićemo 31. 9. 2024. godine nakon izrade Godišnjih programa rada škola - navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture.

Konstatovano je da je plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2024/2025. godinu realizovan u iznosu od 97 odsto u odnosu na broj učenika koji su u školskoj 2023/24. godini završili deveti razred.

- Novina u novoj školskoj godini je i ogledni novi sportski smjer u gimnaziji, koji će se realizovati u Gimnaziji Banjaluka, a za koji vjerujemo da će pružiti podršku svim sportistima u usklađivanju njihovog obrazovanja sa profesionalnim sportskim aktivnostima -  rekla je Kos.

V. d. pomoćnika ministra Bojana Kos rekla je da će od školske 2024/2025. godine u primjeni biti novi, odnosno izmijenjeni i dopunjeni nastavni programi fakultativnog predmeta Humanost i bezbjednost za prvi, drugi, treći i četvrti razred srednjih škola, koji se u školskoj 2023/2024. godini provodio kao ogled u 20 srednjih škola. Naglasila je da će svi zainteresovani učenici od naredne školske godine imati priliku da izučavaju fakultativni predmet Humanost i bezbednost kao i da će se na navedeni način dodatno dati doprinos sprečavanja nasilja u školama.

Dodala je i da od školske 2024/2025. godine u srednjim stručnim i tehničkim školama opšteobrazovni predmeti više neće biti zasnovani na modularnom planiranju.

- To podrazumijeva da okvirni broj časova za realizaciju tema nije definisan i da nastavnik ima veću slobodu u prilagođavanju nastavnog procesa potrebama učenika. Nastavnik će  prilikom planiranja i programiranja nastavnih sadržaja, uzimajući u obzir faktore poput nivoa postignuća učenika, nivoa složenosti nastavne teme, potreba struke i zanimanja, i slično odrediti broj časova potreban za njihovu realizaciju u okviru teme, koje čine obavezni dio Nastavnog programa, ali nemaju obavezujući karakter što se tiče redoslijeda njihove realizacije - rekla je Bojana Kos.