latinica  ћирилица
30/08/2024 |  12:14 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Komemoracija akademiku Maksimoviću; Dodik: Veliki intelektualac i patriota (FOTO)

Komemoracija akademiku i članu prvog saziva Senata Republike Srpske Vojislavu Maksimoviću, koji je preminuo u Beogradu u 89. godini, održana u Foči.
Komemoracija Vojislavu Maksimoviću - Foto: RTRS
Komemoracija Vojislavu MaksimovićuFoto: RTRS

Komemoracija je održana u Gradskom narodnom pozorištu.

Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da će akademik i senator Srpske Vojislav Maksimović ostati upamćen među svojim narodom i u cijeloj Republici Srpskoj kao čovjek kome je zasluženo pripala velika čast da na svečanoj sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH, 9. januara 1992. godine u Sarajevu pročita Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH.

- Prethodno je, 21. decembra 1991. godine, upravo profesor Maksimović u istoj sali hotela 'Holidej in' u Sarajevu, u ime Kluba srpskih poslanika, pročitao prijedlog da se do Srpske nove godine, 14. januara 1992. godine proglasi Srpska Republika BiH - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da mu je čast da je svjedočio tim istorijskim događajima za Republiku Srpsku sa takvim intelektualcem i patriotom kao što je Vojislav Maksimović, koji je svoj život i svoju sudbinu vezao za Republiku Srpsku.

- Profesor Maksimović je jedan od najvećih intelektualaca u novijoj istoriji srpskog naroda. Bio je univerzitetski profesor, akademik, književni istoričar, prozni pisac, narodni poslanik, inicijator osnivanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegov prvi rektor, i to od 1992. do 2000. godine, kao i predsjednik Odbora za osnivanje Duhovne akademije Svetog Vasilija Ostroškog u tadašnjem Srbinju, sada Foči - istakao je Dodik.

Na Vidovdan 1990. godine, rekao je Dodik, Vojislav Maksimović je sa grupom srpskih intelektualaca u Sarajevu obnovio rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", koje je ukinuto 1947, i izabran je za prvog predsjednika Glavnog odbora i Društva nakon obnove.

On je naglasio da su zasluge profesora Vojislava Maksimovića u stvaranju i očuvanje Republike Srpske ogromne i da nikada ne smiju da budu zaboravljene, jer je on čovjek čije ime će biti upisano u istoriju srpskog naroda i čiji rad i djelo moraju da proučavaju mlađe generacije.

- Mi, njegovi savremenici znamo o kakvom čovjeku, Srbinu, patrioti i intelektualcu je riječ, ali mlađe generacije ne smiju zaboraviti njegovo ime, kao ni njegove zasluge za ono što danas imamo - a to je Republika Srpska - naglasio je predsjednik Srpske povodom smrti profesora Maksimovića.