latinica  ћирилица
30/08/2024 |  10:23 ⇒ 10:40 | Autor: SRNA

Fond PIO: Struktura korisnika se konstantno poboljšava

Struktura korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske konstantno se poboljšava duži vremenski period i zaključno sa julom Fond ima 62,83 odsto korisnika starosne penzije.
Fond PIO Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond PIO Republike SrpskeFoto: RTRS

- Od 2012. godine do danas u značajnoj se mjeri mijenja struktura korisnika prava i to tako što imamo u kontinuitetu pozitivan trend rasta procenta korisnika prava na staronu penziju sa 48,3 na 62,83, a istovrmeno smanjenje procenta korisnikaprava na porodičnu penziju sa 33,46 na 24,87 i pocenta korisnika prava na invalidsku penziju sa 18,06 na 12,24 - saopšteno je iz penzijskog fonda Srpske.

Iz Fonda su naveli da od 286.034 korisnika prava na penziju njih 179.708 ili 62,83 odsto prima starosne penzije, 71.148 ili 24,87 odsto porodične penzije, 35.011 ili 12,24 odsto invalidske penzije i 167 ili 0,06 je korisnika ostalih prava kao što su novčana naknada za tjelesno oštećenje i novčana naknada za pomoć i njegu trećeg lica.

U sedam mjeseci ove godine, u odnosu na decembar 2023. godine, broj korisnika penzije povećan je za 3.363, od čega se najveći procenat odnosi na starosne penzije.

- Na godišnjem nivou struktura korisnika prava je još povoljnija i u prvih sedam mjeseci ostvareno je 71,90 odsto starosnih, 19,09 porodičnih i devet odsto invalidskih penzija, što nas svrstava u sam vrh evropskih država - istakli su iz Fonda PIO.

Kako je navedeno, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu struktura prava se poboljšava na način da se udio starosnih penzija povećava, a udio porodičnih i invalidskih penzija smanjuje, što se odražava na kvalitativnost sistema penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske.

- Ovako pozitivan trend i struktura korisnika penzije Fond Republike Srpske svrstava u sam vrh penzijskih fondova sa prostora bivše SFRЈ, pa i šire, i predstavlja rezultat provedene reforme koja je krunisana usvajanjem zakona koji je u primjeni od januara 2012. godine - ocijenili su iz Fonda.

Na pozitivan trend u kretanju strukture korisnika prava utiče i sve veći broj osiguranika koji ostvaruju penzijski staž od 40 godina i sve veći broj žena koje nakon statusa osiguranika ostvaruju pravo na samostalnu starosnu penziju koja im je povoljnija u odnosu na porodičnu iza preminulog supružnika.

Svim osiguranicima na obaveznom i dobrovoljnom osiguranju, na načelima uzajamnosti i solidarnosti, obezbjeđuju se prava na penziju u slučaju starosti i invalidnosti, a u slučaju smrti osiguranika, odnosno korisnika penzije, pravo na poročičnu penziju se obezbjeđuje članovima njihovih porodica, navedneo je u saopštenju.

Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa zakonom su starosna penzija za slučaj starosti, za slučaj invalidnosti, raspoređivanje na drugo radno mjesto, prekvalifikacija ili dokvalifikacija, novčane naknade u vezi sa smanjenom radnom sposobnošću i invalidska penzija, a za slučaj smrti osiguranika odnosno korisnika starosne ili invalidske penzije porodična penzija.