latinica  ћирилица
30/08/2024 |  10:27 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Inspektorat Srpske: Neispravna voda u lokalnim vodovodima Verići i Subotica (VIDEO)

Republička inspekcija za hranu nastaviće danas kontrolu ispravnosti vode za piće na području grada Banjaluka jer je i nakon ponovljene analize uzorka vode iz lokalnog vodovoda "Verići" isti ponovo ocijenjen kao neispravan zbog povećanog broja ukupnih koliformnih bakterija i prisustva enterokoka, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.
Čaša vode (Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI/ilustracija) -
Čaša vode (Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI/ilustracija)

Pored ovog uzorka, kao neuredan ocijenjen je i uzorak iz lokalnog vodovoda "Subotica" takođe zbog povećanog broja bakterija i prisustva enterokoka, navodi se u saopštenju.

- Obzirom da je u izvještajnom periodu za juni i juli nakon ispitivanja ispravnosti vode lokalnih vodovoda na području Grada Banjaluka utvrđena neispravnost iste u Verićima i Subotici, te da su i nakon preporučenih pojačanih higijensko-epidemioloških mjera i tretmana u preradi i dezinfekciji vode rezultati i dalje neuredni, nadležna inspekcija je ocijenila da postoji potreba za hitnim preduzimanjem mjera - ističu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

U toku dana po nalogu inspekcije izvršiće se ponovno uzorkovanje vode iz navedenih lokalnih vodovoda, uz prisustvo inspektora, kao i iz nekoliko drugih lokalnih vodovoda.

- U cilju preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja stanovništva, nadležna inspekcija je u narednom periodu planirala kontrole i ostalih lokalnih vodovoda na regiji Grada Banjaluka. Voda je osnovna životna namirnica i kao takva mora biti dostupna našim građanima u stanju koje zadovoljava propisane norme ispravnosti, bezbjednosti i kvaliteta - napominju iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.