latinica  ћирилица
20/09/2024 |  20:25 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Višković: Svi mogući vidovi saradnje su predmet dogovora

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su svi mogući vidovi saradnje između Srbije i Srpske predmet dogovora i razgovora i da u tom smislu očekuje samo korist i od manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".
Radovan Višković - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- "Dani Srpske u Srbiji" su značajna manifestacija za Republiku Srpsku i velika zahvalnost Srbiji za podršku da se održi. Ove godine ćemo se predstaviti u 12 gradova širom Srbije - rekao je Višković u Narodnom pozorištu u Beogradu uoči svečanog otvaranja "Dana Srpske u Srbiji".

On je istakao da će Srpska i Srbija i na osnovu Deklaracije sa Svesrpskog sabora i potpisanih memoranduma između institucija dvije republike nastaviti da unapređuju saradnju.

Višković je naveo da je zahvaljujući prije svega predsjednicima Srbije i Srpske Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku uspostavljena i ovakva vrsta saradnje unutar jednog naroda koji igrom slučaja živi u dvije različite države.

On je naglasio da je ova saradnja ozakonjena i da Srbima niko ne može prigovoriti zbog toga, te dodao da niko ne brani ni Hrvatima da rade sa Zagrebom i Bošnjacima sa Turskom "ili s kim oni misle da treba".

- Mislim da smo na pravom putu i u narednih sedam dana obići ćemo veći broj gradova i opština u Srbiji gdje ćemo se još više zbližavati. Mi smo ovih dana još u prazničnom raspoloženju našeg Dana jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a i ovo je odgovor – naša trobojka je ista i ovde i preko Drine - poručio je Višković.

On je naglasio da je Srbima jedinstvo potrebno kao što im je potrebna i država jer država je garant slobode.

- Želim ovom prilikom da zahvalim i našim ljudima u Predstavništvu što na ozbiljan, dostojanstven, kulturan način organizuju ovu manifestaciju. Završna manifestacija biće u Zrenjaninu, 26. septembra, a već 24. septembra u Subotici biće isto tako značajni sastanci - rekao je Višković.

Premijer Srpske rekao je da će, ako bude u prilici, doći u utorak, 24. septembra, u Suboticu, gdje će biti potpisani određeni memorandumi i sporazumi i o privrednoj saradnji.