latinica  ћирилица
03/10/2024 |  21:47 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Kako dječiji hirurg i sin semberskog ratnog heroja mijenjaju politiku u Bijeljini?

Kraj je kampanje. Tokom (skoro) mjesec dana građani su imali prilike da vide paradu šarolikih likova na bilbordima, portalima i društvenim mrežama. Predizborna kampanja, kao po nepisanom pravilu, među građanima Bijeljine ima prefiks negativne i prljave. Međutim, jedan neobičan tandem je odlučio da sruši te predrasude. U pitanju je dvojac bez ijedne jedine mrlje, bilo političke, ljudske ili moralne. Na to druge stranke nisu navikle.
Mikajlo Lazić i Bojan Savić - Foto: Ustupljena fotografija
Mikajlo Lazić i Bojan SavićFoto: Ustupljena fotografija

Naime, posljednjih 140 dana Semberijom, bez dana odmora, svakog popodneva gaze jedan dječiji hirurg i jedan sin semberskog ratnog heroja.

Mikajlo Lazić i Bojan Savić, nova lica bijeljinskog SNSD-a, otkako je Savić preuzeo dužnost prvog čovjeka Gradskog odbora, a Lazić objavio kandidaturu za gradonačelnika, ušli su u mnoga domaćinstva, zavirili su u svaku od gradskih ulica, razgovarali sa narodom, a semberska sela obišli i po nekoliko puta.

Ovaj neobičan dvojac svakoga dana radi na promjeni narativa da je politika nešto prljavo i negativno, a da su političari ljudi bez časti i obraza. Iskreno prijateljstvo i borba za isti cilj povezala je dva čovjeka različitih generacija, različitih profesionalnih i životnih putanja. Sada su zajedno usmjereni ka novoj viziji Bijeljine.

Prim. dr Mikajlo Lazić, dugogodišnji dječiji hirurg, nakon što prijepodne završi sa operacijama i poslovima oko vođenja bolnice, kreće u obilazak Bijeljine, ali i semberskih sela. Na kraju iscrpljujuće kampanje, djeluje kao da samo on nije umoran, čak i kad oni oko njega padaju od umora.

Nije to ni neko čudo, jer za čovjeka kojem dan počinje ponekad i višesatnim operacijama djece, posjete domaćinima i govori na skupovima predstavljaju lakši dio dana.

Sa njim je svakoga dana i Bojan Savić, sin slavnog komandanta Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnji izvršni direktor brenda "Najk" za Јugoistočnu Evropu, koji je Beograd, Amsterdam i Portland posljednjih mjeseci zamijenio Kacevcem, Amajlijama i Bogdanovića placem.

Iako svi znaju da je sin semberskog heroja, Bojan je rijetko o njemu govorio. Ali, ne krije da mu je život i djelo legendarnog Mauzera moralni kompas za svaki potez u politici.

- Svima nam je pokazao šta je zapravo patriotizam, da to nije buka i galama velikih riječi, nego hrabra, uporna i pravedna borba za slobodu Republike Srpske i za bolje sutra - izjavio je Bojan ljetos, na godišnjici očevog ubistva.

I za Lazića i za Savića kažu isto – uvijek su pristupačni, jednostavni i nasmijani, a takvu energiju prenose i na druge. Ni jedan ni drugi u kampanji nisu davali velika obećanja, osim jednog - da će raditi i kad prođe kampanja, da će biti na usluzi građanima 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji.

- Otkako smo se upoznali i preuzeli odgovorne zadatke u politici, Bojan i ja smo svakoga dana zajedno sa našim ljudima u Bijeljini i Semberiji. Iako se na početku nismo poznavali, mislim da nisam mogao odabrati boljeg saborca za posao koji je pred nama. Tog mladića zaista posmatram kao dio svoje porodice, i iako pripadamo različitim generacijama, njegujemo iste tradicionalne vrijednosti, etiku i odgovornost. Moram se našaliti i reći da nam je on i vozač, jer sva sela obilazimo Bojanovim privatnim automobilom - rekao je Lazić.

Kako je u više navrata tokom kampanje isticao Bojan Savić, njihov cilj je "da se malo popravimo, i mi sami, ali i jedni prema drugima".

Te jasne i nedvosmislene poruke narod razumije, a sve više i prihvata novost koju su Lazić i Savić pokazali svojim saborcima, ali i protivnicima - kampanja se ne mora voditi napadima na druge i okretanjem naroda ka međusobnim svađama.