latinica  ћирилица
17/10/2024 |  19:26 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Zbog američkih sankcija Inviktus grupa otpušta radnike i zatvara kompaniju (VIDEO)

Zbog američkih sankcija još jedna kompanija primorana je da stavi ključ u bravu, a njeni radnici ostanu bez posla. Da će uskoro prestati sa radom, najavili su iz banjalučke Inviktus tehnolodži grupe. Zbog ugašenih bankovnih računa, prinuđeni su da ugase poslovanje, kaže direktor Bojan Vujić. Najavljuje tužbe prema bankama i traže odgovornost Agencije za bankarstvo. Iz Agencije odgovaraju da su spremni snositi odgovornost ukoliko se utvrdi povreda Zakona.
Inviktus tehnolodži grupa - Foto: Ustupljena fotografija
Inviktus tehnolodži grupaFoto: Ustupljena fotografija

Inviktus tehnolodži grupa danas – prazne kancelarije, prostorije puste. Nekada je u ovoj kompaniji bilo zaposleno 160 radnika, sa njih 110, ugovori su već prekinuti. Uskoro će im se pridružiti i Mirjana Tepčić. Bez zaposlenja i izvora prihoda, kaže, neizvijesna joj je budućnost.

- Zaista je jako teško izgubiti posao pogotovo u ovakvim nekim uslovima kada imamo i kredite i dijete. Svi zante koliko je to i obaveza sve jedno za drugim nosi. Prva stanica nam je Biro za zapošljavanje - kaže Tepčićeva.

A osim Mirjane na birou za zapošljavanje naći će se uskoro i još 50 preostalih zaposlenih, ove kompanije. Direktor "Inviktus grupe" Bojan Vujić rekao je da će sve obaveze prema radnicima ali i državi, biti izmirene. Ističe, da za otpuštanje radnika i gašenje kompanije, isključivo su odgovorne banke.

Ugašeni računi od strane banaka i nemogućnost otvaranja novih, najveći je razlog tome. Najavio je tužbe ali i podnošenje apelacije Ustavnom sudu Republike Srpske jer smatra da su se banke stavile iznad zakona.

- Mi smo uz veliku podršku naših zaposlenih odlučili da uputimo dvije inicijative prema Narodnoj skupštini Republike Srpske i počećemo u narednim danima sa prikupljanjem potpisa kako nalaže Zakon o referendumu o građanskoj inicijativi. Prva inicijativa se odnosi na izmjenu Zakona o unutrašnjem platnom prometu gdje ćemo predložiti promijenu Zakona koja detaljno, konkretno i eksplicitno definše uslove pod kojima neko može da otvori ili zatvori poslovni račun. Druga inicijativa koju smo podnijeli jeste preispitivanje rada i odgovornosti rukovodstva Agencije za bankarstvo Republike Srpske - istakao je Vujić.

Vujić smatra da Agencija za bankarstvo nije dovoljno uradila da zaštiti kompaniju. Direktor Agencije za bankarstvo, Srđan Šuput kaže da postupaju po svim prigovorima koji se dostave Agenciji, ali da u njihovoj nadležnosti nije odnos između klijenta i banke. Ako je došlo do povrede zakona, Agencija za bankarstvo će snositi odgovornost.

- Sva odgovornost bilo koga ko vodi Agenciju za bankarstvo je pred narodnom skupštinom i ako neko smatra da je došlo do bilo kakvog kršenja zakona i rada po njemu, mi ćemo snositi tu vrstu odgovornosti a ulaziti u bilo kakvo lično da ili ne ne bih zaista nkomentarisao. Јa sam vam rekao šta je u našoj nadležnosti odnos između klijenta i banke je po zakonu o obligacionim odnosima, ako postoji povreda, načela, prava i bilo čega postoji sud koji će da odluči o toem da li ej došlo do povrede ili ne - smatra Šuput.

Šuput kaže da ni Agencija za bankarstvo nije u zavidnom položaju zbog pritisaka njena nadležnost bude prenesena na nivo BiH. A dok stranci nastavaljaju svoju politiku intervencionizma u Republici Srpskoj, samovoljom krojeći kapu njenim građanima, poražava činjenica da će još 160 radnika ostati na ulici, bez izvora prihoda i zaposlenja. Tako američka administracija, kojoj su puna usta zaštite ljudskih prava, zatvara vrata još jednog privrednog subjekta u Srpskoj a šta će oni koji su ostali bez posla i njihove porodice, mnogo ih ne brine!