latinica  ћирилица
17/10/2024 |  20:27 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Završen 6. Svjetski samit medija u NR Kini; RTRS - čast biti u društvu velikih medijskih kuća (FOTO)

Završen 6. Svjetski samit medija u NR Kini, u gradu Urumćiju kojem je prisustvovala i delegacija Radio televizije Republike Srpske na čelu sa direktorom Sektora TV programa Marijanom Đurđević i rukovodiocem Službe promocije Anom Vojinović.
Delegacija RTRS-a na 6. Svjetskom samitu medija u kineskom gradu Urumćiju - Foto: RTRS
Delegacija RTRS-a na 6. Svjetskom samitu medija u kineskom gradu UrumćijuFoto: RTRS

Organizatori samita su Novinska agencija NR Kine Sinhua i Vlada regiona Xian Jiang.

Tema samita je bila Vještačka inteligencija i transformacija medija. Na samitu su analizirana moguća rješenja u brzorastućem razvoju vještačke inteligencije i njenom uticaju na globalne medija.

Foto: RTRS

Diskusije su se vodile o odgovornosti medija u korištenju vještačke inteligencije, s obzirom na to da je ona dvosjekli mač.

Govornici su bili predstavnici Sinhua agencije, Rojtersa, UN, Vlade regina Xian Jianga, profesori univerziteta u NR Kini, rukovodeći ljudi velikih i državnih medija iz SAD i Evrope.

Zaključeno je da ono što je korisno za čovječanstvo, može i da bude istovremeno i štetno, posebno kad je riječ o vješatačkoj inteligenciji.

Foto: RTRS

U tom smislu potrebno je zajedno djelovati kako bi se prepreke prevazišle.

Kao korisne strane vještačke inteligencije istaknute su automatski prevodioci i provjeravanje lažnih vijesti i činjenica. Kao negativni elementi navedeno su upravo fejk njuz i govor mržnje.

Upućen je apel novinarima da se prilikom korišćenja vještačke inteligencije uvijek vode novinarskom etikom.

Foto: RTRS

Na kraju poslata je poruka da Svjetski samit medija postaje globalna platforma za za povezivanje globalnih medija u rješavanju izazova u vještačkoj inteligenciji, most za povezivanje istoka i zapada i otvaranje NR Kine ka svijetu.

RTRS je čast da se našla u društvu s velikim medijskim kućama, novinskim agencijama i dnevnim listovima iz cijelog svijeta.