latinica  ћирилица
18/10/2024 |  09:30 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Goganović: Sistematski raditi na trajnom rješavanju problema vojnog poligona kod Glamoča

Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara trebalo bi sistemski da radi na trajnom rješavanju problema vojnog poligona kod Glamoča tako da se viškovi municije i minsko-eksplozivnih sredstava ne uništavaju već da se prodaju prije nego što postanu nestabilni, izjavio je Srni zamjenik ministra Aleksandar Goganović.
Aleksandar Goganović - Foto: RTRS
Aleksandar GoganovićFoto: RTRS

Goganović je podsjetio da je rješavanje viškova definisano odlukom Predsjedništva i to prvo prodajom, drugo donacijom i treće uništavanje onog što se utvrdi da je neispravno ili nestabilno.

- Prodajom ne bi dolazili u situaciju da municiju uništavamo i ovaj problem bio bi riješen na zadovoljstvo svih, prvenstveno građana koji žive na tom prostoru - rekao je Goganović.

On predlaže da se dodatna sredstva, od prodaje, ulože u poboljšanje života ljudi na tom području koji su u proteklom periodu bili indirektno izloženi opasnosti i neugodnostima u smislu buke nastale od eksplozija u tom području.

Goganović je napomenuo da za ovu inicijativu očekuje podršku i ministra Zukana Heleza.

- U važećoj Odluci o veličini i strukturi lokacija Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Oružanih snaga BiH, koja je odobrena od Predsjedništva BiH, vojni poligon kod Glamoča, zbog svojih karakteristika, a u skladu sa internim procjenama u Ministarstvu, služi za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava duži niz godina - napomenuo je Goganović.

Navodeći da je srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta upozorio na ovu aktivnost i tražio da se uništavanje ne radi na toj lokaciji, odnosno da se izmjesti, Goganović je naglasio da izmještanje vojnog poligona ne bi riješilo problem, jer bi se samo preselio sa jedne na drugu lokaciju.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta rekao je nedavno Srni da iz Glamoča treba što prije izmjestiti vojni poligon "Barbara" i ukazao da uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava u toj opštini ima nesagledive posljedice za zdravlje kompletnog stanovništva u Livanjskom kantonu.

Predsjednik Skupštine Udruženja građanja "Pribelja" iz Glamoča Strahilo Subašić rekao je Srni da se čuju jake detonacije, zemlja se trese i putna komunikacija bude zaustavljena kada se uništavaju minsko-eksplozivna sredstva na poligonu "Barbara" u ovoj lokalnoj zajednici.