latinica  ћирилица
18/10/2024 |  09:44 ⇒ 09:44 | Autor: N1

Civilna zaštita HNK: Nastavljaju se aktivnosti na zbrinjavanju ljudi i sanaciji terena u Јablanici i Konjicu

Na području Grada Konjica konstantno rade tri stručne komisije koje vrše procjenu štete od obilnih padavina, a u akcijama zaštite i spašavanja angažovani su svi raspoloživi resursi i konstantno se radi na uspostavi putnih komunikacija u poplavama pogođenim područjima grada Konjica, saopšteno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.
Donja Јablanica - Foto: Ustupljena fotografija
Donja ЈablanicaFoto: Ustupljena fotografija

U okviru aktivnosti na zbrinjavanju ugroženog stanovništva gradi se kolektivni prihvatni centar od 20 stambenih jedinica u Buturović Polju za najugroženije kategorije stanovništva.

Na području opštine Јablanica snabdijevanje električnom energijom uspostavljeno je u svim naseljenim mjestima izuzev jednog dijela Donje Јablanice.

Radnici komunalnog preduzeća obavljaju popravke vodovodne mreže u mjestima pogođenim poplavama, a štetu na telekomunikacijskim vezama otklanjaju radnici BH Telecoma.

Spasilački timovi tokom dana nastavili su rad na raščišćavanju ruševina u Donjoj Јablanici.

Volonteri raščišćavaju putne komunikacija i objekata na Zlatima, Mirkama, kao i na drugim područjima pogođenim poplavama.

Magistralne ceste M-17, M-17-5 i M-16-2 održava Direkcija cesta FBiH sa svojim projektantskim i izvođačkim firmama. Intenzivno se radi na osposobljavanju za promet magistralnog puta M-17- 5 Јablanica-Blidinje.

Stručne ekipe obilaze teren, vrše procjene nastalih šteta i daju preporuke za njihovo otklanjanje.

Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području opštine.