latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:34 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Mazalica: Predsjednik Srpske poslao snažnu poruku da ne pristaje na ucjene

Ponudu predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku da prihvati centralizaciju BiH da bi dobio oslobađajuću presudu pred Sudom BiH najvjerovatnije su dali oni koji su imali uticaj na pokretanje "tog cirkusa" i krize, smatra zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je ocijenio da je vjerovatno učinjeno preko nekih kanala koje Dodik ne može otkriti.

- S druge strane, on je poslao snažnu poruku da ne pristaje na ucjene, ali rekao bih i na blef, s obzirom na to da se ovaj proces može zaustaviti u terminalnoj fazi i od onih sila kojima nije cilj dalja radikalizacija u BiH - rekao je Mazalica Srni.

On je naveo da nije isključena mogućnost da je neko iz Srpskoj nenaklonjenih stranih ambasada ili blizak Kristijanu Šmitu dao takvu ponudu, računajući na strah Dodika od osuđujuće presude.

- Sumnjam da je to neko iz institucija EU, jer sam u neformalnim razgovorima s njima i predstavnicima još nekih ambasada stekao utisak da ne podržavaju ni Šmitov zakon, ni sudski proces. Sve to je nespojivo sa evropskim integracijama - rekao je Mazalica.

On je dodao da izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH jeste evropska tema, uz činjenicu da je Evropska komisija više puta kritikovala Šmitovo korištenje takozvanih bonskih ovlaštenja, te napomenuo da sve na tom planu radilo zbog imovine, što nije evropska tema.

- Izborni zakon djelimično jeste, ali nekoliko odredbi zbog kojih je on i nametnut imaju za cilj eliminaciju Dodika iz političkog života. Evropljani ne insistiraju na daljoj centralizaciji, što se vidjelo i iz 14 prioriteta, ali i Reformske agende koja je sada na stolu - napomenuo je Mazalica.

On je konstatovao da se od početka moglo pretpostaviti da ima više scenarija i ishoda suđenja Dodiku, od toga da mu se zagorčava život, poniženja u sudnici, da se Narodna skupština obeshrabri da donosi zakone, da se predsjedniku Srpske onemogući političko djelovanje, slobodno kretanje i međunarodni autoritet, do nasilnog sprovođenja kazne zatvora, sukoba i slično.

- Kada bi se donijela osuđujuća presuda, to bi bio presedan i velika mrlja za autoritet i integritet Suda, a vlasti Srpske sigurno ne bi dozvolile da njen predsjednik služi kaznu zatvora. To bi dovelo do dalje radikalizacije političkih prilika i zastoja koji bi zadesio BiH na svim poljima - ocijenio je Mazalica.

On je istakao da postoje glasovi u Evropi, prvenstveno iz institucija i nekoliko zemalja EU koji nisu saglasni sa tim pritiscima na Srpsku, a ugrožavaju šanse za normalan razvoj BiH i kretanje ka evropskim integracijama.

- Za pola mjeseca dolazi do izbora u SAD i pitanje je kakav će stav prema ovome zauzeti nova američka administracija. Evidentno je da se suđenje Dodiku i Lukiću ubrzava i da je prisutna nervoza kod sudije Suda BiH Sene Uzunović koja je nakon nekoliko odustajanja drugih sudija pristala da odradi prljav posao za Šmita i američkog ambasadora Majkla Marfija - zaključio je Mazalica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon suđenja u srijedu, 16. oktobra, da mu je za oslobađajuću presudu ponuđeno da prihvati razne stvari o centralizaciji BiH, što je odbio.

Dodik je naglasio da je to razlog zbog kojeg se pokušava ubrzati proces koji se pred Sudom BiH vodi radi nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.