latinica  ћирилица
18/10/2024 |  13:39 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Kojić: Ove igre nisu nešto novo, siguran sam da su dogovorene sa Šmitom

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Milorad Kojić smatra da se protestom protiv Kristijana Šmita u Sarajevu stvara privid da nisu samo Srbi protiv njega, te navodi kako je siguran da su to Bošnjaci dogovorili sa Šmitom.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da je saglasan sa tim da Šmit treba da ode iz BiH jer nema status visokog predstavnika.

- Suštinski se razlikujemo u tome da neko ko nije dobio legitimitet i potvrdu Savjeta bezbjednosti UN ne može da bude visoki predstavnik i obavlja takvu funkciju u BiH - rekao je Kojić Srni.

On je izrazio uvjerenje da protest u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" predstavlja samo privid da Šmit ne ispunjava interese Bošnjaka, te da se time realizuje zajednički dogovor i stvara privid o njegovoj objektivnosti.

- Ove igre nisu nešto novo u smislu Bošnjaka kada je u pitanju "Krug 99". Siguran sam da su zajedno dogovorene i osmišljene sa Šmitom - rekao je Kojić.

On se osvrnuo i na zahtjev predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adija Kulenović da se imenuje novi visoki predstavnik, čime je u stvari priznao da Šmit nije imenovan i da nema legitimitet.

- Vjerovatno, ne želeći to da kaže, potvrdio je da Šmit nema legitimit i da ne može da obavlja poziciju za koju se lažno predstavlja - ocijenio je Kojić.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" organizovala je juče protest ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kao izraz nezadovoljstva namjerom Kristijana Šmita da se pred Evropskim sudom za ljudska prava obrati povodom presude u predmetu "Kovačević".

Nekoliko stotina građana blokiralo je saobraćaj i skandiralo "Šmite odlazi, napolje, napolje".

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Sprovedite presude Evropskog suda za ljudska prava".