latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:12 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Vučić: Glas Јehude Bauera snažno se čuo u podršci Beogradu po pitanju rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Јehude Bauera, jednog od najvećih svjetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, čiji se glas snažno čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici.
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Vučić je naveo da je Bauer jedan od najvažnijih stručnjaka u očuvanju sjećanja na Holokaust i u borbi protiv antisemitizma, čiji neumorni rad i posvećenost očuvanju istorijske istine, predstavljaju stub na kojem počivaju ne samo naučna saznanja, već i moralna odgovornost cjelokupnog čovječanstva da ne zaboravi i ne ponovi prošlost.

- Za Srbiju, Јehuda Bauer je imao poseban značaj, kao most između naše zemlje i globalnih napora da se održi sjećanje na žrtve Holokausta, posebno na našim prostorima - naveo je Vučić.

Vučić je ukazao da je riječ o čovjeku koji je posvetio život borbi protiv genocida, oduvijek imala i uvijek će imati posebnu težinu, ne samo u akademskim krugovima, već i u areni međunarodne politike, a da će je srpski narod sa velikim pijetetom čuvati i pamtiti.

Učešće Јehude Bauera u brojnim međunarodnim projektima i saradnja sa institucijama širom svijeta, uključujući i one u Srbiji, doprinijele su, podsjetio je Vučić, širenju svijesti o tragedijama koje su zadesile srpski narod, kao i druge narode svijeta.

- Imao sam čast da mu, u znak priznanja za njegovu posvećenost istorijskoj pravdi, doijdelim Zlatnu medalju za zasluge Srbije, čime je naša zemlja iskazala duboko poštovanje prema njegovom radu, koji nadilazi granice i služi kao podsjetnik budućim generacijama o važnosti negovanja mira, tolerancije i ljudskog dostojanstva - istakao je Vučić.

On je dodao da je odlazak Јehude Bauera nenadoknadiv gubitak za sve, ali će njegov duh i ideali nastaviti da žive kroz sve one koji se bore za svijet u kojem više nema mjesta mržnji i nasilju.

Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Јerusalimu, Јehuda Bauer preminuo je u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sjećanje na Holokaust.

Јehuda Bauer, koji se smatra u stručnim krugovima najvećim svjetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida, u aprilu ove godine je istakao da u Srebrenici nije bilo genocida.

Bauer je u najavi dokumentarnog filma u produkciji Centra za društvenu stabilnost, rekao je da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida i da postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju.