latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:28 | Autor: SRNA

Јurić: Djecu na internetu vrebaju predatori, najčešće ih ucenjuju fotografijom

Predsjednik novosadskog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Јurić izjavio je da su djeca danas ugrožena i u realnom životu i u virtuelnom svijetu gdje ih vrebaju pedofili, ali i veliki broj predatora, iznuđivača, a trenutno su najzastupljenije ucjene putem fotografije.
Igor Јurić - Foto: RTRS
Igor ЈurićFoto: RTRS

Јurić kaže da je teško reći koje su danas najveće opasnosti po bezbjednost djece koja odrastaju u riziku, prije svega, zato što roditelji ne vode dovoljno računa o tome gdje su im djeca i kako se ponašaju, što na internetu, što u realnom životu.

- Mislim da smo malo zanemarili obaveze nas odraslih ljudi. I kada govorimo o opasnostima, onda se nekako sve svodi na to koliko mi roditelji zapravo brinemo o tome - rekao je Јurić.

On je napomenuo da su djeca ozbiljno ugrožena i u realnom i virtuelnom životu.

- Ali, ponavljam, sve se može promijeniti, ako mi roditelji promijenimo ophođenje i način komunikacije sa djecom - naglasio je Јurić.

Kada je riječ o internetu, on je ukazao na veliki broj predatora, što seksualnih, što raznih iznuđivača.

- U pitanju su, uglavnom, ucjene putem fotografija. To je ono što je trenutno najaktuelnije - upozorio je Јurić.

On smatra da je i u realnom životu teško zaobići pedofiliju i seksualne zlostavljače.

- Vršnjačko nasilje je u ozbiljnoj ekspanziji. Imamo slučajeva nestale djece. Mnogo je aspekata o kojim treba govoriti i to je veoma široko pitanje - rekao je Јurić.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu je neprofitna organizacija osnovana 19. aprila 2010. godine sa osnovnim zadatkom da svojim djelovanjem poboljša bezbjednost djece u Srbiji.