latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:42 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Mazalica: Unaprijediti ekonomsku saradnju i jačati veze sa zemljama BRIKS-a

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da Srpska treba da bude zainteresovana za unapređenje obostrane trgovinske i privredne saradnje sa zemljama BRIKS-a radi postizanja diversifikacije vlastite spoljnotrgovinske razmjene.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- To je važno jer smo na ovom planu na EU naslonjeni sa oko 80 odsto, te na svojoj koži osjećamo svaku turbulenciju koja se kod njih pojavi, a biće ih sve više - rekao je Mazalica, povodom predstojećeg učešća republičke delegacije predvođene predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom na samitu BRIKS-a u ruskom Kazanju.

On je naglasio da je za Srpsku bitno dodatno unapređivanje već dobrih političkih veza sa Rusijom i Kinom, te drugim zemljama BRIKS-a.

- Treba se nadati da i mi možemo biti od koristi zemljama BRIKS-a u smislu njihovog lakšeg prodora na evropska tržišta. A nama je sada važno da nadoknadimo pad izvoza određenih vrsta proizvoda u EU, poput onih iz drvoprerađivačke industrije i slično - rekao je Mazalica.

On je konstatovao da Srpska preko BiH ne može izdejstvovati pridruživanje BRIKS-u, i to zbog pritiska zapadnih sila na predstavnike Bošnjaka i Hrvata.

- Iz istog razloga sa Rusijom ne možemo imati sporazum o slobodnoj trgovini, kao što imamo sa Turskom - objasnio je Mazalica za Srnu.

Na samit BRIKS-a u ruskom Kazanju, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra, pozvano je više od 60 šefova država, a dolazak je najavio i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja - Rusija, Kina, Indija, Brazil, Јužna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvo iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G7 - grupe od sedam najrazvijenijih zemalja, i taj udio nastavlja sa rastom.