latinica  ћирилица
20/10/2024 |  09:27 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Ansambl "Venac" sa Kosmeta održao koncert u Istočnom Sarajevu

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" održao je koncert u Istočnom Srajevu u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj" na kome su se pokazale neraskidive veze naroda sa obje strane Drine, a posebno veza sa srpskim narodom Kosmeta koji je prošao sličnu golgotu.
Ansambl "Venac" - Foto: SRNA
Ansambl "Venac"Foto: SRNA

- Adaptacija koju smo izveli i u Istočnom Sarajevu govori o ljudima koji su ustajali protiv ropstva, bunili se, koji su sve to izdržali, dočekali oslobođenje. Ovo je prilika da se prisjetimo kako smo sve to preživjeli i da se podsjetimo da imamo slične probleme, sličnu zajedničku istoriju, ali da imamo jednu dušu koja se na kraju pokaže - rekao je šef umjetničkog sektora ansambla "Venac" Miloš Mitić nakon sinoćnjeg koncerta.

On je podsjetio da su 2019. godine gostovali u Istočnom Sarajevu gdje su izveli narodne igre i pjesme sa Kosova i Metohije, a ovog puta su pokazali sve ono što su uradili u proteklih pet godina koliko je prošlo od njihovog gostovanja.

Mitić je naveo da ansambl ove godine slavi 60 godina, osnovan je u Prištini kao profesionalni ansambl "Šota", naziv je promijenio 1993. godine, a potom je od 1999. radio u izbjeglištvu u Nišu, da bi se 2003. godine vratio na Kosovo i Metohiju i od 2007. mu je sjedište u Gračanici.

- Ovo je jedan od dva profesionalna ansambla Srbije, pored Ansambla "Kolo" iz Beograda - naveo je Mitić.

On je istakao da im je zadatak da istražuju, čuvaju, oblikuju i scenski prezentuju narodnu igru, pjesmu, muziku i običaje.

Mitić je dodao da je Ansambl koji okuplja igrače od 20 do 55 godina i djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije prije nekoliko večeri gostovao u Banjaluci.

- Nadam se da ćemo u narednom periodu posjetiti i druga mjesta širom Republike Srpske - rekao je Mitić.

Direktor ovog ansambla Snežana Јovanović rekla je da je "Venac" poslije rata bio primoran da bude u izbjeglištvu i da se 2003. godine vratio u Čaglavicu, a potom se seli u Gračanicu gdje se i danas nalazi.

Prema njenim riječima, do 2013. godine "Venac" je "preživljavao" zato što fokus nije stavljan na program nego je samo životario, a od tada počinje borba koja je trajala cijelu deceniju da Ansambl postane reprezentativna ustanova Srbije.

- "Venac" je jedna od 14 ustanova na Kosovu i Metohiji pod Ministarstvom kulture, ali je jedina koja funkcioniše svakodnevno - napomenula je Јovanovićeva i istakla da su ponosni na to što svoj posao rade odgovorno i što na pravi način predstavljaju Srbiju i narod.

Ona je istakla da je osnovni zadatak Ansambla da čuva kulturnu baštinu, nematerijalno srpsko kulturno nasljeđe Kosova i Metohije i cijele Srbije.

Direktor Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Јelena Krstić rekla je da je sezona otvorena 9. oktobra u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj" i da je ovo bila prilika da se prođe kroz istorijski momenat same Gračanice.

- Energija ljudi koji njeguju svoju kulturu i tradiciju je nevjerovatna i veličanstvena - ocijenila je Krstićeva.

Član ansambla Miljana Petrović rekla je da u "Vencu" igra od 2020. godine, a da je u ansambl došla iz Požarevca gdje joj se porodica preselila 1999. godine.

- Ljubav prema igri i folkloru vratila me u rodni kraj - navela je Petrovićeva, ističući da ih je publika u Istočnom Sarajevu dočekala veoma srdačno.

Milan Ristić kaže da je dvije godine član ansambla u kome je ostvario dječački san i da se bavi poslom koji voli.

- Ništa mi nije teško i srećan sam što možemo da pokažemo tradiciju sa Kosova i Metohije u Srbiji, regionu, ali i širom svijeta - rekao je Ristić.