latinica  ћирилица
20/10/2024 |  10:14 ⇒ 11:25 | Autor: Agencije

Filmu "Gladijator 2" predviđaju Oskara

Prva reagovanja na ostvarenje koje je se s najvećim nestrpljenjem iščekivano ove godine su odlična, jer je nakon premijere "Gladijator 2" pobrao veoma dobre ocjene.
Denzel Vošington (Foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA, ilustracija) -
Denzel Vošington (Foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA, ilustracija)

"Gladijator 2" je premijerno prikazan u petak u Los Anđelesu na projekciji koju je predstavio glavni glumac Pol Meskal. U nastavku Ridlija Skota, čiji je trejler otkrio pojedine detalje radnje, Meskal igra Luciusa, Lusilinog sina, a koju igra Koni Nilsen.

Radnja filma, u kojem glume i Denzel Vašington, Pedro Paskal, DŽozef Kvin i drugi, smještena je godinama nakon događaja iz prvog filma, u kojem je glumio Rasel Krou kao Maksimus. Priča razotkriva kako Lucius dolazi u rimski Koloseum nakon što su njegov dom osvojili tiranski carevi koji sada vode rimsko carstvo.

Iako su Skotovi noviji filmovi, uključujući "Napoleona" i "Kuća Guči" dobili osrednje kritike, čini se da je reditelj ponovo na vrhu sa "Gladijatorom". Takođe, smatraju da bi konačno mogao osvojiti Oskara za najbolju režiju, nakon tri nominacije u ovoj kategoriji.

Izneseni su suprotsavljeni stavovi o tome, a producent Andrju Salazar kaže da filmu "nedostaje emocionalni trenutak" originala. Međutim, čini se da su saglasni da je ovaj film uzbudljiv nastavak, a novinar Skot Menc ga je nazvao "epom dostojnim svog prethodnika".

Projekcija, kojoj su prisustvovali novinari i glasači za dodjelu nagrada, smjestila je Vašingtona u trku za dodjelu Oskara, sudeći po reakcijama kritičara.

Filmski kritičar Drju Tejlor kaže da je "Gladijator 2" vrsta filmske veličine velikih razmjera koju samo Skot može okupiti", ta da "Sve u vezi s tim jednostavno funkcioniše".

U međuvremenu, Mat Ramos je napisao:"'Gladijator 2" nije samo uvjerljivo najbolji film godine, već je i jedan od najboljih svih vremena. To je jedan od onih filmova koji će ponovo osnažiti vašu ljubav prema bioskopu. Prkosi očekivanjima, gluma je izvanredna (Denzel je upravo osigurao još jednog Oskara)".

Ovaj film će se i u ovdašnjim bioskopima naći na repertoaru od 13. novembra.