latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:32 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Nobilo: Zbog imovine i prirodnih bogatstava Srpske sudi se njenom predsjedniku; Sud nam ne može zabraniti da javno govorimo (VIDEO)

Čitav proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Milorada Dodika za cilj ima njegovu eliminaciju sa političke scene kako bi se ovladalo imovinom Republike Srpske i prirodnim bogatsvima kojima raspolaže, rekao je advokat i član tima odbrane Milorada Dodika, Anto Nobilo.
Anto Nobilo - Foto: SRNA
Anto NobiloFoto: SRNA

Kako bi se pokušala sakriti prava istina, na posljednjem ročištu sudija Sena Uzunović zaprijetila je Nobilu i advokatu Petronijeviću da istupaju u javnosti. Dokaz nemoći ili pokušaj uskraćivanja jednog od osnovnih ljudskih prava?

Preko Suda BiH do imovine Republike Srpske - tako bi se ukratko mogao opisati plan kreatora montiranog političkog procesa koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saglasna je stručna javnost.

Advokat Anto Nobilo, koji je član tima Dodikove odbrane kaže da svi problemi s kojim se u političkom smislu suočava Milorad Dodik imaju svoju realnu materijalnu podlogu. To su prirodni resursi Republike Srpske.

- Podloga je racionalna. Eliminisati i stvoriti unitarnu BiH kako bi se ovladalo rudnim bogatstvima Republike Srpske, ali na tu racionalnu osnovu je borba za kontrolu ruda i finansijske interese i tako dalje - rekao je Nobilo.

Ne želeći da on bude taj koji će u maniru prethodnika smjenjivati legitimno izabrane predstavnike srpskog naroda, Šmit je lopticu prebacio na Sud BiH, koji preko montiranog procesa želi ukloniti sa političke scene predsjednika Dodika, smatra Nobilo.

A kada su stvarni razlozi za proces postali svima očigledni, a odbrana sve glasnije na to ukazivala, sudija Sena Uzunović je na posljednjem ročištu pokušala na sve načine da utiša tim odbrane predsjednika.

- To smatram određenom vrstom nedostatka argumenata, pravnih argumenata i straha od obavještavanja javnosti o onome što se događa u sudnici. Svako od učesnika može da iznese sve što je tačno, naradno ne lažno i što nije uvredljivo i mi ćemo to i nastaviti, odmah da vam kažem - istakao je advokat i član tima odbrane predsjednika Republike Srpske Goran Petronijević.

Zakonima i podzakonskim aktima ne dozvoljavaju im da postupaju u svojstvu branilaca pred Sudom BiH, ali Uzunovićeva je otišla toliko daleko da pokušava da im apsolutno zabrani oglašavanje u vezi sa postupkom.

Advokat Nobilo poručuje da im niko ne može uskratiti osnovno elementarno pravo.

- Međutim, nikako nam ne mogu zabraniti javnu riječ, to je sloboda govora i mi možemo slobodno govoriti. Možemo slobodno kritički ocjenjivati svakoga, možemo raspravljati o onome u sudnici jer je to od bitnog interesa puno šire od same sudnice, za cijelu BiH. Slobodnu riječ nam niko ne može oduzeti - naglasio je Nobilo.

Višegodišnji advokat Miodrag Stojanović kaže da treba jasno razgraničiti ponašanje članova tima odbrane u sudnici i van nje. Smatra da Nobilo i Petronijević trebaju zatražiti da djeluju kao kobranioci, što im niko ne bi smio zabraniti.

Kada se u obzir uzme činjenica da se advokatima zabranjuje da govore, što im je osnovni posao, a da sa druge strane isti taj Sud i sudija kao relevantne dokaze uzimaju istupe na javnim skupovima, medijima pa i u najmanju ruku diskutabilne novinske tekstove, postaje očigledno da se u konkretnom postupku ne bira sredstvo da se dođe do cilja.