latinica  ћирилица
20/10/2024 |  20:35 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Dodik: Nacizam u Evropi nije pobijeđen, Zapad ga ponovo podržava i prekraja istoriju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik konstatovao je da nacizam u Evropi nije pobijeđen i da ga ponovo u potpunosti podržava Zapad, koji se istovremeno bavi i prekrajanjem istorije.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je skrenuo pažnju da nije slučajno to što evropski lideri zatvaraju oči pred oživljavanjem nacizma i "smeđom kugom" na kontinentu.

- Postoji istorijski revanšizam: kada pogledate biografije uticajnih ljudi u EU, vidjećete da su mnogi od njih potomci radnika Gestapoa i nacističkog Vermahta - rekao je Dodik za Rusku gazetu.

Dodik je istakao da se Rusija danas ponovo bori s formiranjem unipolarnog svijeta, odrazom zla.

- Slušao sam u govoru Vladimira Putina u Minhenu 2007. godine, bio je prijedlog Zapadu da održi ravnotežu i stabilnost. Ali Zapadu nije bio potreban mir. Angela Merkel i njoj slični otvoreno su priznali da ne namjeravaju da se pridržavaju sporazuma iz Minska samo su željeli da dobiju na vremenu kako bi bolje pripremili Ukrajinu za konfrontaciju sa Rusijom - napomenuo je Dodik.

Dodik je naglasio da se Zapadnjaci slično ponašaju i na Balkanu.

- Njima nije važan Dejtonski mirovni sporazum. Oni pokušavaju da reformišu BiH nauštrb interesa srpskog naroda, da unište Republiku Srpsku i stvore centralizovanu poslušnu državu na čelu sa proameričkim bošnjačkim političkim elitama - rekao je Dodik.

Dodik, koji je danas u Kazanju sa delegacijom Srpske obilježio 80 godina od oslobođenja Beograda od fašističke okupacije, rekao je za Rusku gazetu da je oslobođenje Beograda praznik ne samo za Srbe i Ruse, već i za cijelo slobodoljubivo čovječanstvo.

On je ukazao na istorijske težnje Zapada prema Istoku, na politike Napoleona i Hitlera, te naglasio da ti procesi nikada neće stati i da se Zapad suočava sa nedostatkom resursa.

- Zapadne korporacije i imperijalisti će uvijek težiti da preuzmu naše prirodne resurse - dodao je Dodik.