latinica  ћирилица
20/10/2024 |  21:21 ⇒ 21:22 | Autor: SRNA

Đokić: Ako budemo imali znanje, imaćemo i rezultate

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je strateški cilj da se u narednom periodu, u ukupnoj energetskoj tranziciji, permanentnim učenjem u potpunosti razumiju savremeni tehnološki procesi u oblasti elektroenergetike i da se na vrijeme djeluje.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je večeras u Mostaru, na svečanom otvaranju 4. savjetovanja Bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne organizacije posvećene razvoju elektroenergetskog sektora /CIGRE/, naveo da su veoma značajni svi skupovi koji okupljaju ljude iz svijeta energetike, kako u BiH, tako i na svakom drugom mjestu, jer su prilika za razmjenu iskustava, spoznaja, utisaka o određenim aktivnostima.

- Ako budemo imali znanja, imaćemo i rezultate. Ukoliko budemo permanentno ulagali u znanje, uvjeren sam da ćemo ostvariti rezultate i doći do ciljeva koje imamo, a to je da stalno razvijamo elektroenergetski sektor, da ga unapređujemo, da očuvamo našu energetsku bezbjednost i nezavisnost. Nezavisnost je važna jer na taj način možemo da kreiramo politike koje će biti u najboljem interesu građana u našoj zemlji i naše privrede - naglasio je Đokić.

On je rekao da je zato važno usmjerenje na obnovljivu energiju i izvore obnovljive energije koji se ubrzano razvijaju na ovim prostorima.

- Kroz ovakve skupove dobijamo odgovore kako ćemo to u tehničkom smislu pratiti. Za nas je od velike važnosti da razvijamo kapacitete distributivne i prenosne mreže koji treba da prate veliki interes za investiranje u obnovljive izvore energije. U ovom trenutku to su veliki izazovi koje imamo i ovakvi skupovi su važni da se čuje kako odgovoriti na takve izazove i kako omogućiti da se sektor energije i u Republici Srpskoj i u BiH nastavi razvijati bez smetnji zastoja - naveo je Đokić.

On je naglasio da je važno da se razmjenom iskustava i znanja o dostignutom nivou razvoja ovog sektora definišu buduće aktivnosti.

- Posebno je važno reći kako da uspostavimo i razvijamo distributivnu i razvojnu mrežu u koju treba konstantno ulagati velika sredstva, kako doći do sredstava i kako okupiti stručnjake u ovoj oblasti koji treba da daju odgovor na izazove koji već postoje i koji će doći sutra - istakao je Đokić.

Na otvaranju 4. savjetovanja Bosanskohercegovačkog ogranka CIGRE obratili su se čelni ljudi ove organizacije iz BiH i regiona, a na savjetovanju učestvuju predstavnici elektroenergetskog sektora iz cijelog regiona.

CIGRE je međunarodna organizacija posvećena razvoju elektroenergetskog sektora osnovana 1921. godine u Parizu kao stalno, nevladino i neprofitno udruženje.

Kroz učešće članova iz 115 država sa svih kontinenata postala je vodeća svjetska organizacija za pitanja elektroenergetskih sistema.

Okuplja elektroenergetičare i ostale stručnjake koji rade u elektroenergetskom sektoru, čime ostvaruje razmjenu najnovijih tehnoloških dostignuća, iskustava i znanja uz aktivno učešće najpoznatijih proizvođača elektroopreme.

CIGRE održava savjetovanja svake parne godine u Parizu, gdje se okupi nekoliko hiljada stručnjaka iz cijelog svijeta.