latinica  ћирилица
21/10/2024 |  08:38 ⇒ 08:38 | Autor: RTRS

Redovnim sistematskim pregledima spriječiti tragedije na sportskim terenima

U Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske godišnje se obavi oko 16.500 sistematskih pregleda sportista, a najčešće se pregledima utvrdi loše držanje tijela, deformiteti kičme, grudnog koša, stopala i koljena, ali i gojaznost i srčani problemi.
Pregled - Foto: RTRS
PregledFoto: RTRS

- Nakon bolesti mišićno koštanog sistema i vezivnog tkiva, druge po učestalosti kod sportista su bolesti žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma. Interesantno je da u ovoj grupi oboljenja preovladava problem gojaznosti, ali su evidentirani i slučajevi pothranjenosti. Kod određenog broja sportista otkrije se i dijabetes, kao i bolesti štitne žljezde i dr. Takođe, nerijetko se otkriju i oboljenja srca i sistema krvotoka - navodi se u saopštenju Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske.

Kako dodaju, sistematski pregledi sportista obavljaju se po sadržaju definisanom Pravilnikom o zdravstvenoj zaštiti sportista Republike Srpske, a u prošloj godini u Zavodu je obavljeno oko 16.500 sistematskih pregleda sportista, većinom do 18 godina, iz svih klubova koji su prijavili svoje sportiste za pregled.

- U prošloj godini je urađeno gotovo 1000 pregleda više nego u 2022. godini, ali i dalje smatramo da taj broj mora da bude znatno veći, a prvenstveno u cilju pravovremenog otkrivanja zdravstvenih rizika i sprječavanja iznenadne smrti na sportskim terenima. Podsjećamo da sistematske preglede sportista do 15 godina finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a sportista od 15 do 18 godina Ministarstvo porodice, omladine i sporta. Inače, Zavod za medicinu rada i sporta je jedina zdravstvena ustanova u Srpskoj ovlaštena za obavljanje usluga zdravstvene zaštite sportista i sportskih radnika, a Zakonom o sportu propisano je da ocjenu zdravstvene sposobnosti sportista može dati samo specijalista medicine sporta - dodaje se u saopštenju.

Kako navode, upravo iz tog razloga smatramo da bi trebao da bude veći broj sportista koji obavljaju sistematske preglede u našoj ustanovi.

- To nas navodi i na bojazan da pojedini klubovi eventualno preglede obavljaju u neovlaštenim ustanovama, ili, što je još gore, da uopšte ne obavljaju redovne preglede. Nažalost, svjedoci smo sve češćih tragedija mladih sportista na terenima, što ukazuje na to da se ovom segmentu mora posvetiti veći značaj. Ovakve pojave bi pod lupu trebalo da stave ne samo brigu sportskih organizacija, već i brigu lokalnih zajednica o zdravlju svojih sportista. Sa pojedinim lokalnim zajednicama imamo dobru dugogodišnju saradnju, na način da one direktno u svojim budžetima izdvajaju sredstva za sistematske preglede sportista, a za taj dio sredstava umanje grantove sportskim organizacijama. Ovakvim načinom finansiranja značajno se unapređuje zdravstvena zaštita sportista, te se spriječava eventualno nenamjensko trošenje sredstava na uštrb zdravlja sportista - navodi se u saopštenju.

Napominju, da je Služba medicine sporta Zavoda osposobljena je da pruža sve neophodne zdravstvene usluge za sportiste, uključujući i one koje koriste vrhunski svjetski sportisti.

- Naime, u nastojanju da obezbjeđujemo što bolju zdravstvenu zaštitu i profesionalnih sportista i rekreativaca, nedavno smo počeli da pružamo novu najsavremeniju uslugu za analizu tjelesnog sastava. Ova komercijalna usluga koju koriste vrhunski sportisti širom svijeta, pruža detaljni uvid u tjelesni sastav i može biti dragocjen alat za unapređenje sportskih performansi. Takođe, u okviru komercijalnih usluga, dostupni su i pregledi dječijeg kardiologa sa ultrazvukom srca. Ukazujemo ovom prilikom i na značaj sistematskih pregleda ne samo za sportske, već i druge organizacije gdje se članovi izlažu većim fizičkim naporima, kao što su npr. folklorni ansambli i sl. Veoma je važno da članovi imaju zdravstvenu sposobnost da podnesu intenzivne fizičke aktivnosti, iako te organizacije nemaju obavezu redovnih sistematskih pregleda - dodaje se u saopštenju.