latinica  ћирилица
21/10/2024 |  15:46 ⇒ 16:04 | Autor: Agencije

Petković: Beograd uvijek opredijeljen za dijalog, problem je Priština koja ne ispunjava sporazume

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Beograd uvijek opredijeljen za razgovor o rješavanju ključnih pitanja vezanih za opstanak srpskog naroda na KiM, ali da je Prištini problem da razgovara o ZSO i ispunjenju svih prethodno dogovorenih sporazuma.
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Petković je rekao da, poučen iskustvom iz ranijih pregovora i sastanaka, ne može ništa da očekuje od predstojeće runde dijaloga u Briselu najavljene za 24. oktobar.

- Beograd je uvijek opredijeljen da razgovara i odaziva se na svaki poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i da budemo u Briselu sa našim ekspertima. Nemamo nikakav problem da se sretnemo i da razgovaramo, problem je uvijek da Priština sjedne i razgovara sa Beogradom, da razgovara o ZSO i ispunjenju svih prethodno dogovorenih sporazuma koje smo potpisali - rekao je Petković novinarima na Sajmu knjiga, gdje je otvoren štand Kancelarije za KiM.

Podsjetio je da se 11 godina čeka na formiranje ZSO i ukazao da sve što se dešava, uključujući represiju i eskalatorne poteze koje iz dana u dan sprovode Priština i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, ima za cilj da se protjera srpski narod sa KiM.

- Da smo imali formiranu ZSO, sada bi bila potpuno drugačija priča - rekao je Petković.

On je istakao da je odgovornost na Prištini, ali i na Evropskoj uniji koja je, kaže, bila garant sprovođenja tog sporazuma.

- Uvijek smo za to da pregovaramo, da budemo za briselskim stolom, jer je to jedini način da sačuvamo mir i stabilnost koji su nam neophodni i preko potrebni da se izborimo za bolje sutra i bolji položaj srpskog naroda na KiM - rekao je Petković.

Naglasio je da Beograd uvijek koristi razgovore da podsjeti i ukaže na to kakav je teror nad Srbima na djelu, na zatvaranje srpskih institucija, na zabranu dinara i platnog prometa Srbije na prostoru KiM, hapšenja nevinih ljudi i na nelegalno prisustvo albanskih policajaca na sjeveru AP KiM.

- Јednostavno da insistiramo na svim sporazumima koje smo dogovarali ovih 11 godina, jer je to jedini način za normalizaciju odnosa. Ako nema ZSO, o kakvoj onda normalizaciji odnosa možemo da govorimo, a mi želimo normalizaciju, jer želimo srpski narod na KiM, jer želimo mir, stabilnost - naglasio je Petković.

Kako je rekao, Srbija mora da vodi računa o miru, stabilnosti, jer je to jedini način da se zemlja vodi naprijed.

- A kada imamo veći budžet, kada imamo i više fabrika i više radnih mjesta, samim tim je veći budžet i veća izdvajanja za prostor KiM - rekao je Petković.

Naveo je da se više od 15 odsto Srba već iselilo iz južne pokrajine zbog terora Aljbina Kurtija i naglasio da će država da se bori finansijskim, diplomatskim i političkim mjerama da sačuva ono što je naše i da obezbijedi mogućnost za dalji nastavak dijaloga jer, kako naglašava, jedino tako može da se riješi pitanje KiM.

- Za nas kompromis nije ružna riječ, nije zabranjena riječ, ona je, nažalost, zabranjena u Prištini, jer ako hoćemo dogovor, moramo da se nađemo na pola puta. A sa prištinske strane svaki put pred nastavak dijaloga sprovode eskalatorne poteze, želeći da skrenu temu sa onog što je obaveza Prištine. To će se nastaviti, jer su u Prištini svi nervozni, njima slijedi izborna kampanja i antisrpska politika će se samo pojačavati - rekao je Petković.

Ukazao je da Srbija mora da bude veoma mudra, ali i odlučna u nastojanju da odbrani i sačuva srpski narod na KiM.

Izvor: rt.rs