latinica  ћирилица
21/10/2024 |  21:20 ⇒ 21:22 | Autor: SRNA

Milačić: Srpski narod decenijama asimiliran, prirodno je da srpski jezik bude službeni

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ponovio je da u Crnoj Gori ogromna većina govori srpskim jezikom i da je prirodno da srpski jezik bude službeni.
Podgorica, Marko Milačić - Foto: SRNA
Podgorica, Marko MilačićFoto: SRNA

- To je naš jezik. Tim jezikom govori predsjednik države i šef parlamenta. Ovdje niko ne želi da se radi na prečac. Moramo biti zreli, mudri i odgovorni. Želimo svi dobro Crnoj Gori - poručio je Milačić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori decenijama je srpski narod bio diskriminisan.

- U Crnoj Gori se vršila asimilacija i segregacija srpskog naroda više od 75 godina. Јezik je najvažnija odrednica suštine jednog identiteta. Јezik je kuća svake države. Ukoliko u tom smjeru ne napravimo ravnopravan odnos, nema stabilne, prosperitetne i pomirene Crne Gore - ocijenio je on za RTVCG.

Milačić je ocijenio da je 43 odsto činjenica koja nikako ne smije da se zanemaruje, a to je procenat građana koji govori srpskim jezikom.

- Zanemariti tu činjenicu nije dobro za Crnu Goru - zaključio je Milačić.

Poslanik Socijalističke narodne partije u Skupštini Crne Gore Slađana Kaluđerović rekla je je na popisu ovog puta najbrojnija identitetska odrednica bila maternji jezik, a ne nacionalna pripadnost.

- Fakte treba uvažiti i srpski jezik treba da bude službeni. On predstavlja najveću identitetsku odrednicu trenutno u državi. Većina se ne smije diskriminisati - smatra ona.

Kaluđerovićeva tvrdi da ovo pitanje izaziva veliko interesovanje, a građani su prije svega zainteresovani da se to pitanje riješi.

- Građani očekuju da predstavnici parlamenta i vlasti urade po njihovom zahtjevu. Očekujemo da ovako postupe i kolege iz PES-a, jer nam je u cilju da se pokažemo kao građansko društvo - rekla je ona.

Kaluđerović takođe tvrdi da veliki broj Crnogoraca priča srpskim jezikom, čak više od 50.000.

- Oni to jasno kažu. U pitanju je jezička većina - rekla je ona.