latinica  ћирилица
25/10/2024 |  22:44 | Autor: SRNA

Podgorica uvela Moskvi međunarodne restriktivne mjere

Vlada u Podgorici večeras je donijela odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukom Savjeta EU, s obzirom na situaciju u Ruskoj Federaciji.
Vlada Crne Gore - Foto: RTRS
Vlada Crne GoreFoto: RTRS

Vlada je ovakvu odluku donijela na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova.

- Zabranjuje se ulazak na teritoriju Crne Gore ili prelazak preko njene teritorije fizičkim licima koja su odgovorna za teška kršenja ili povrede ljudskih prava ili represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom ili čije aktivnosti na drugi način ozbiljno podrivaju demokratiju ili vladavinu prava u Ruskoj Federaciji - saopšteno je iz Vlade.

Vlada Crne Gore ne dozvoljava ulazak ni licima koja pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku ovakvim aktivnostima ili učestvuju u tim aktivnostima na drugi način, odnosno planiranjem, usmjeravanjem, nalaganjem, pomaganjem, pripremom, olakšavanjem ili podsticanjem, te licima koja su povezana sa ovim licima.

Istovremeno zabrane ne utiču na slučajeve u kojima Crnu Goru obavezuje međunarodno pravo, i to kad je država domaćin međunarodne međuvladine organizacije, kad je domaćin međunarodne konferencije koja je sazvana ili koja je pod pokroviteljstvom UN na osnovu multilateralnog sporazuma kojim se dodjeljuju privilegije i imuniteti.