latinica  ћирилица
23/10/2024 |  08:19 ⇒ 08:36 | Autor: RTRS

Hrana ima važnu ulogu u svim životnim fazama (VIDEO)

Hrana ima važnu ulogu u svim životnim fazama. Ukoliko želimo da održimo zdravlje i energiju organizma, jedna od bitnih karika je upravo hrana, neophodna i za jačanje imuniteta, kako bi nas odbranio od svih spoljnih uticaja, poput stresa, lošijeg kvaliteta vazduha, hemikalija i zagađene vode. Zato je bitno da se okrenemo zdravoj i prirodnoj ishrani, kažu nutricionisti!
Tržnica (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Tržnica (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Nutricionizam je primijenjena nauka o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, na rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti. Nutricionisti su značajni posrednici pri prenosu prehrambenih naučnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju da bi se očuvalo ili poboljšalo zdravlje i sveukupan status organizma.

Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju vodeću ulogu u shvatanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja kod sve veće populacije stanovništva na zemlji.

Zdravo stanovništvo od vitalnog je značaja za sve zemlje, razvijene i one u razvoju, jer problemi u vezi sa prehranom iako različiti, gotovo podjednako su prisutni u svim zemljama.