latinica  ћирилица
24/10/2024 |  07:41 ⇒ 16:49 | Autor: Agencije

BRIKS: Prelazak na multipolarni poredak ometaju sile željne dominacije

U Kazanju je nastavljen Samit BRIKS-a. Drugog dana samita lideri asocijacije usvojili su zajedničku deklaraciju. Predsjednik Rusije Vladimir Putin nastavlja razgovore sa liderima država-članica i rukovodiocima ključnih organizacija. Ovaj veliki spoljnopolitički događaj okupio je političke predstavnike 36 zemalja, među kojima je i delegacija Republike Srpske koju predvodi predsjednik Milorad Dodik, koji bi trebao danas da se sastane sa Putinom.
Plenarna sjednica-Briks (Foto: Alekseй Daničev/Fotohost-agentstvo brics-russia2024.ru) -
Plenarna sjednica-Briks (Foto: Alekseй Daničev/Fotohost-agentstvo brics-russia2024.ru)

13.43 - Učesnici sjednice u formatu "BRIKS plus/autrič" nastaviće rad za radnim doručkom, bez predstavnika medija.

Nakon toga će ruski predsjednik dati izjave za medije i održati nekoliko bilateralnih sastanaka.

13.40 - Putin: Beskorisno je koristiti zakon jačeg u međunarodnim poslovima

Predsjednik Putin upozorio je na beskorisnost korišćenja zakona jačeg u međunarodnim poslovima i podsjetio da se BRIKS zalaže za povratak normama međunarodnog prava.

- Zakon jačeg, koji se kultiviše u međunarodnim poslovima, kada ga primjenjuje bilo ko u ekonomiji, trgovini ili politici, izaziva apsolutno adekvatnu reakciju, a umjesto međunarodnog prava, jača pravo jačeg - rekao je Putin tokom sednice.

- Cilj BRIKS-a je upravo podizanje značaja međunarodnog prava. Time se i bavimo zajedno sa svim našim partnerima - naglasio je ruski lider.

Takođe je naveo da su politička ograničenja i sankcije u oblasti zdravstva i borbe sa epidemijama apsolutno neprihvatljive.

- Kvalitet zdravstvene zaštite i borba protiv epidemija su najvažnije komponente humanitarnog razvoja. I u ovoj oblasti apsolutno su neprihvatljiva bilo kakva ograničenja i sankcije koje diktiraju politički razlozi. A to se, nažalost, dešava - naglasio je ruski lider.

Kometarišući Bretonvudski sporazum, Putin je ukazao i na prirodne promjene u globalnoj ekonomiji, koje uključuju i kraj liderstva SAD. Prema riječima Putina, važno je da se ovoj transformaciji da "civilizovan karakter".

On je podsjetio da je Bretonvudski sistem svojevremeno činio osnovu međunarodnog finansijskog sistema.

- Podsjećam da se stabilnost dolara tada obezbjeđivala, između ostalog, i vezivanjem za zlato. Zatim su tu bili i sporazumi iz Јamajke, koji su dolar odvojili od zlata i jedina garancija stabilnosti ove svjetske valute bila je stabilnost jedne ekonomije – ekonomije Sjedinjenih Američkih Država, njene moći i dominacije u svijetu - naglasio je ruski lider.

13.39 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe se obratio učesnicima plenarne sjednice Samita BRIKS-a i založio za mir u brojnim žarištima, između ostalog u Ukrajini, Pojasu Gaze i Libanu.

On je pozvao da se sa riječi pređe na dela.

Gutereš je apelovao na regulisanje ukrajinskog sukoba mirnim putem na osnovu Povelje organizacija i međunarodnog prava.

13.17 - Premijer Јermenije Nikol Pašinjan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev održavaju bilateralan sastanak na marginama Samita BRIKS-a u Kazanju, saopštila je pres služba azerbejdžanskog lidera.

12.59 - Kamera je zabilježila trenutak kada su predsjednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping razgovarali jedan na jedan tokom sastanka Samita BRIKS-a u Kazanju.

12.40 - Rusija može da računa na Venecuelu u izgradnji policentričnog svijeta, poručio je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro na plenarnoj sjednici Samita BRIKS-a.

12.18 - Kazahstan podržava mirovni plan Kine i Brazila za rešavanje ukrajinske krize, izjavio je kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev.

12.16 - Rusko predsedavanje BRIKS-om omogućilo je jačanje pozicije ove asocijacije kao platforme za međunarodnu saradnju, izjavio je potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed el Nahjan.

12.10 - Nadamo se da će Palestina uskoro biti primljena u sastav BRIKS-a, izjavio je palestinski predsjednik Mahmud Abas na plenarnoj sjednici Samita BRIKS-a.

12.05 - Ministar spoljnih poslova Brazila Mauru Vieira izjavio je da je neophodno spriječiti eskalaciju ukrajinske krize, kao i maksimalno oprezno pristupiti eskalaciji na Bliskom istoku.

12.00 - Kineski predsjednik Si Đinping završio je rad na samitu BRIKS-a.

11.50 - Turska vjeruje u ciljeve BRIKS-a za stvaranje pravičnog svjetskog poretka i trgovinskih odnosa, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

11.06 - Lukašenko: BRIKS je zajednica budućnosti

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko čestitao je ruskom predsjedniku Putinu na uspješnom predsjedavanju Rusije BRIKS-u.

10.56 - Predsjednik Irana Masud Pazeškijan izrazio je nadu da će uz pomoć BRIKS-a biti izgrađen pravedniji sistem.

- Uvođenje sankcija predstavlja prijetnju po međunarodni mir, BRIKS treba da bude primer ravnopravne saradnje - uvjeren je on.

10.40 - Pregovori u okviru BRIKS-a omogućiće ubrzani razvoj zemalja Globalnog juga, izjavio je premijer Etiopije Abi Ahmed Ali.

10.36 - Predsjednik Egipta Abdel Fatah al Sisi rekao je da njegova zemlja izuzetno cijeni rad foruma BRIKS plus.

On je istakao da je potrebno izvući maksimum iz saradnje u okviru BRIKS-a i međunarodnih finansijskih institucija.

10.27 - Struktura Ujedinjenih nacija mora da se adaptira u skladu sa savremenim uslovima, rekao je ruski predsjednik.

- U Savjetu bezbjednosti UN treba više da budu predstavljene zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike - rekao je Putin.

10.18 - Putin pozvao sve zainteresovane zemlje da razvijaju koridor "Sjever-Јug" i Sjeverni morski put.

10.10 - Učesnici sednice razgovaraće o mirnom rješavanja sukoba, uključujući i na Bliskom istoku, rekao je Putin na početku sjednice.

Situacija na Bliskom istoku je zabrinjavajuća, radi se o zaoštravanju dugogodišnjeg sukoba. Stepen eskalacije sukoba na Bliskom istoku stavlja region na ivicu rata punih razmera. Rusija nastoji da doprinese svoj doprinos stabilizaciji situacije na Bliskom istoku, dodao je on.

09.59 - Za stolom Samita BRIKS plus Putin će sjediti u sredini, a predsjednik Kine desno od njega.

09.53 - Lideri zemalja dolaze u "Kazanj ekspo" gdje će biti održana plenarna sednica Samita BRIKS-a u formatu "BRIKS plus/autrič".

09.42 - Lideri BRIKS-a odlučili da ne primaju nove članove: Za neke zemlje status kandidata.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči je izjavio da su lideri zemalja BRIKS-a odlučili da za sada ne primaju nove članice u asocijaciju, već da jednom broju zemalja dodele status partnera, prenosi RIA Novosti.

09.04 - Putin danas sa Guterešom i Abasom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i palestinskim predsjednikom Mahmutom Abasom.

Nakon konferencije za novinare koja je planirana za danas, Putin će se sastati i sa predsjednicima Laosa Tonglounom Sisulitom, Mauritanije Mohamedom al Gazuanijem, Bolivije Luisom Arseom, i sa vijetnamskim premijerom Pam Min Trinom, prenio je Interfaks.

Pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Јurij Uškov rekao je da je moguće da će se Putin sastati i sa drugim prisutnim zvaničnicima, posebno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

08.53 - Pakistan očekuje da se uskoro pridruži BRIKS-u.

Pakistan očekuje da će se pridružiti BRIKS-u u bliskoj budućnosti, rekao je za RIA Novosti savjetnik premijera te zemlje Rana Ihsan Afzal Khan.

08.40 - Vulin na zvaničnom prijemu BRIKS-a.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji kao lični izaslanik predsjednika Aleksandra Vučića predvodi delegaciju Srbije na Samitu BRIKS-a u Kazanju, prisustvovao je zvaničnom prijemu koji je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin upriličio za učesnike i goste 16. BRIKS Samita.

08.16 - Predsjednik Dume o Samitu BRIKS-a: Plan Zapada da izoluje Rusiju propao.

Plan Vašingtona i Brisela da izoluju Rusiju je propao, zemlje žele da žive u multipolarnom i pravednom svijetu, rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin komentarišući samit BRIKS-a u Kazanju.

07.44 - Premijer Јermenije stigao u Kazanj.

Premijer Јermenije Nikol Pašinjan doputovao je u Kazanj da učestvuje na samitu BRIKS-a.

07.42 - Predsjednik Bolivije stigao u Kazanj.

Predsjednik Bolivije Luis Arse stigao je u Kazanj, gdje će učestvovati na samitu BRIKS-a i sastati se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sačuvati dobre odnose s Ruskom Federacijom, ruskim narodom i predsjednikom Vladimirom Putinom, glavna je želja Republike Srpske, poručio je iz Kazanja predsjednik Milorad Dodik, gdje među brojnim svjetskim liderima prisustvuje Samitu BRIKS-a, a koji bi danas trebalo da se sastane i sa ruskim predsjednikom.

Ovaj veliki spoljnopolitički događaj okupio je političke predstavnike 36 zemalja, među kojima je i delegacija Republike Srpske koju predvodi predsjednik Dodik.

Za lidere i učesnike sinoć je ruski predsjednik Vladimiri Putin priredio prijem kojem je prisustvovao i Dodik.

Kina i Indija moraju zajedno da slijede put mirne koegzistencije i zajedničkog razvoja, rekao je kineski predsjednik Si Đinping tokom sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem na marginama samita BRIKS-a u Kazanju.

- Moramo da se pridržavamo ispravnog strateškog shvatanja i radimo zajedno na ispravnom putu mirne koegzistencije i zajedničkog razvoja velikih susjednih sila - rekao je kineski lider.

On je naglasio da Kina i Indija treba da se pridržavaju konsenzusa da obje zemlje pružaju jedna drugoj mogućnosti za razvoj, a ne prijetnju, da su kooperativni partneri, a ne rivali.