latinica  ћирилица
24/10/2024 |  13:24 ⇒ 13:24 | Autor: TANЈUG

Toni Parsons u Beogradu: Ovdje imam najbolje čitaoce

Britanski pisac Toni Parsons izjavio je da je bio izazov napisati novi roman o detektivnu Maksu Vulfu "Ubistvo za prezauzete", da priprema knjigu o svom uginulom psu Stenu i da mu je drago što je ponovo u Srbiji, gdje ima najbolje čitaoce na svijetu.
Toni Parsons (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ bg) -
Toni Parsons (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ bg)

- Izazov je bio vratiti se serijalu, jer sam već napisao šest knjiga o Maksu Vulfu, a potom tri odvojena romana. Vratio sam se tom svijetu i pokušao da ga napravim opet uvjerljivim", rekao je Parsons na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Među inicijalnim kapislama za nastanak "Ubistva za prezauzete" bili su Parsonsova ćerka, koja je kupovala obroke za beskućnike sa njegovom bankovnom karticom, kao i smrt britanskog kriminalca Mikija Mekavoja, koji je bio uključen u veliku pljačku 1983. na aerodromu Hitrou i bio "jedini iz bande koji nije želio da sarađuje sa policijom i da oda nekog".

Početkom godine, Parsons je objavio i psihološki triler "Ko je ona bila", smješten u engleski Kornvol, koji pisac mnogo voli. 

- To je zanimljiv dio svijeta. Lijep, najudaljeniji dio Engleske odakle god da krenete. To je radnički kraj, teško se zarađuje, ali ima prelijepe krajolike i plaže. Ima dosta pisaca koji su tu smjestili svoje romane i osjećam se kao dio lijepe tradicije - napomenuo je pisac.

Parsons je rekao da je lijepo vratiti se u Srbiju, gdje je prvi put bio kada je imao samo 20 godina.

- Sada imam 70 godina i to je tačno pola stoljeća, što mi ne izgleda moguće, ali jeste. Sjajno je vratiti se. Dolazim svake godine posljednje dvije decenije da promovišem knjige i podržim svog izdavača, a jedino nisam bio tokom pandemije - napomenuo je Parsons.

Prema njegovim riječima, u Beogradu se vide promjene, grad se stalno mijenja, kao i mi.

- Srećan sam što sam tu, među srpskim čitaocima i u ovom divnom gradu i sjajnoj zemlji. Ovdje srećem najbolje čitaoce na svijetu - rekao je Parsons.

Kao nekadašnji muzički novinar, koji je krajem sedamdesetih pisao za uticajni londonski nedjeljnik Enemi (NME), Parsons je upitan da li ga interesuje neki žanr iz današnje muzike, na šta je odgovorio da ga samo "uzbuđuje stara muzika".

Na pitanje da napravi svoj izbor novih vinilnih izdanja, Parsons je priznao da je najmodernije čega je mogao da se sjeti bio album Dejvida Bovija "Let's Dance" iz 1983. godine.

- Shvatio sam da je za mene 1985. godina nešto što je najdalje. To je za mene nova muzika - nasmejao se Parsons.

Na svom predstavljanju u okviru programa "Atlas opisan nebom" na Sajmu knjiga, Parsons je naveo da je roman "Ubistvo za prezauzete" bio u planu da se pojavi u avgustu, ali je osjetio da knjiga nije spremna, pa je njen izlazak u Velikoj Britaniji odložen za januar 2025. godine.

Pošto je srpski izdavač Laguna ipak odlučio da se roman pojavi ove jeseni, Parsons se sa tim složio, kao i njegov britanski izdavač Pingvin jer im se "dopala ideja da daju svjetsku premijeru Srbiji".

Parsons se prisjetio i svoje prve posjete Srbiji prije 50 godina, rekavši da je prilikom putovanja kroz Јugoslaviju Beograd ostavio poseban utisak na njega, i da je osjetio "povezanost, kao ni sa jednim drugim gradom na svijetu".