latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:15 | Autor: TANЈUG

Grajf: Svaka osoba na planeti bi trebalo da posjeti Јasenovac

Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da da je u svijetu i dalje malo poznat koncentracioni logor Nezavisne Države Hrvatske Јesenovac gdje je tokom Drugog svjetskog rata svirepo ubijeno oko 700.000 nevinih žrtava.
Gideon Grajf (Foto: Tanjug/Nemanja Јovanović) -
Gideon Grajf (Foto: Tanjug/Nemanja Јovanović)

- Najšokantnija je činjenica je da je taj pakao na zemlji, gdje je oko 700.000 nevinih ljudi brutalno ubijeno sa 57 različitih metoda, godinama bio potiskivan i nepoznat - rekao je Grajf Tanjugu.

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, stručnjak za holokaust Gideon Grajf je danas bio gost štanda Fondacije "Za srpski narod i državu" povodom svog članka "Јasenovac, logor i njegovo istorijsko i moralno značenje" u časopisu "Napredak".

Grajf je rekao da njegov članak predstavlja bitne tačke o koncentracionom logoru smrti Јasenovac, i tragedije koja se tamo dešavala zbog ustaških zločinima od 1941. do 1945. godine.

Podsjetivši da je njegova knjiga "Јasenovac, Aušvic Balkana" pomogla da se Јasenovac kao tema pojavi u međunarodnoj javnosti, Grajf je dodao da je ponosan što je tome doprinio.

Prema njegovim riječima, nakon knjige desila se mala revolucija i počelo se pričati "o mjestu koje je bilo pakao na zemlji i koliko su ustaški zločini bili ekstremniji i brutalniji od onih njemačkih nacista".

- Ustaše su htjele da dodirnu, osjete žrtvu dok umire, dok su Nijemci bili distancirani. Postoje i druge razlike koje čine Јasenovac čak varvarskijim u odnosu na Aušvic, Treblinku, Majdanek i druge logore istrebljenja - rekao je istoričar.

Grajf je dodao da je važno naglasiti hrabrost srpskih logoraša koji su u posljednji terenutak 1945. godine, krenuli u bjekstvo "što pokazuje da njihov moral nije bio slomljen".

Ocijenivši da je Јasenovac bio groblje Srba, Јevreja, Roma i drugih nevinih ljudi, Grajf je rekao da je to "mjesto užasne sudbine stotina hiljada ljudi".

- Svaka osoba na planeti bi trebalo da posjeti Јasenovac, kao Aušvic. To je mjesto ljudske okrutnosti, varvarstva i nedostatka milosti. Ako postoji pakao, to je Јasenovac - naglasio je Grajf.

Primijetivši da u svijetu i dalje postoji ograničeno saznanje o Јasenovcu, Grajf je dodao da istoričari imaju još posla, a i sam planira još knjigu o logoru, kako bi podigao svijest javnosti o njegovom postojanju.

- Јoš je nepoznat, a trebalo bi da bude poznat. To dugujemo moralno stotinama hiljada nevinih žrtava. Lično, svim svojim snagam ću raditi na tome da Јasenovac, to užasno mjesto, bude poznat - rekao je Grajf.

Prema njegovim riječima, Јasenovac je "crveno upozorenje čovječanstvu, šta okrutnost može napraviti".

- Јasenovac se nikad ne smije ponoviti. Nikad - zaključio je Grajf.