latinica  ћирилица
25/10/2024 |  08:31 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

"Banjalučki horski susreti" u Banjaluci do nedjelje (VIDEO)

Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" iz Banjaluke , jedno od najstarijih društava u Republici Srpskoj i BiH, po 21. put, organizuje Međunarodni horski festival "Banjalučke horske susrete 2024".
Banjalučki horski susreti - Foto: Ustupljena fotografija
Banjalučki horski susretiFoto: Ustupljena fotografija

Festival će biti održan u od danas, 25. do nedjelje, 27. oktobra u Hramu Hrista Spasitelja i u Banskom dvoru.

Osnovano je daleke 1893. godine u Banjaluci, a radilo je do 1941. godine kada mu je zabranjen rad. Društvo je obnovljeno 1992. godine.

"Banjalučki horski susreti" su tradicionalna međunarodna muzička manifestacija na kojoj je do sada nastupilo više od 100 horova iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Slovačke, Kipra i Rusije sa više od 2.000 aktivnih učesnika.

Koncertne nastupe do sada je pratilo više hiljada poklonika horskog stvaralaštva, a evidentan je pojačan interes za koncerte kako gostujućih tako i domaćih horova.

Na osnovu objektivnih pokazatelja, muzičkih kritika eminentnih dirigenata, kompozitora, drugih muzičkih znalaca i mnogobrojne publike "Banjalučki horski susreti" u potpunosti su opravdali očekivanja stručne kritike i muzičke javnosti, te tako potvrdili nesumnjiv značaj ove muzičke manifestacije.