latinica  ћирилица
26/10/2024 |  13:14 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Povelja uspjeha Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo za izdanje "Ispod ratnog kišobrana"

Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske u okviru 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga pripala je Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo za izdanje "Ispod ratnog kišobrana", autora Riste Trifkovića, objavljeno u ediciji "Zavještaj".
Beograd - Međunarodni beogradski sajam knjiga - Foto: SRNA
Beograd - Međunarodni beogradski sajam knjigaFoto: SRNA

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i ruski glumac, reditelj i pisac Nikolaj Burljajev uručili su povelju direktoru Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataši Kulašinac na svečanosti na štandu Republike Srpske na Sajmu.

Kulašinčeva je navela da je zbirka novela "Ispod ratnog kišobrana", koju je Trifković počeo pisati nekoliko godina prije rata, a završio 1992. godine, posljednja knjiga pisca Riste Trifkovića, a riječ je o rukopisu za koji se dugo vjerovalo da je izgubljen.

Ovo je druga knjiga koju Matična biblioteka objavljuje u okviru edicije "Zavještaj", a u kojoj će biti objavljeni rukopisi zavičajnih autora koja oni nisu uspjeli objaviti za života.

Cicović je ocijenio da je ovogodišnje predstavljanje izdavaštva Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, urađeno na najbolji način do sada i istakao da su predstavljena 134 izdanja, kao i da je održano 47 promocija na kojima je predstavljeno 112 izdanja iz Republike Srpske.

- Veliko interesovanje je bilo za sva izdanja. Ove godine smo na našem štandu imali i sve značajne institucije Republike Srpske i eminentne izdavače, i na osnovu onoga što je iskazano od posjetilaca i onoga što je viđeno na promocijama Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva je s pravom zaslužila ovo priznanje jer da se nisu bavili istraživanjem zaostavštine našeg poznatog pisca, ostali bi uskraćeni za jednu izuzetno kvalitetnu knjigu - rekao je Cicović.

Od 134 naslova izložena na štandu Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, posebno su bile tražena "Izabrana djela Rajka Kuzmanovića u dvanaest knjiga" u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Pravoslavne reči Novi Sad, "Dejtonski čvor" Siniše Karana u izdanju "Besjede" Banjaluka, kao i "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/" Јelene Guskove u izdanju Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske i Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Posebno su bile tražene i knjige "Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata" u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i "Moja Srpska od A do Š" Gorana Gašića i "Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz 19. u 20. vek" Јovana B. Dušanića u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Posebno tražena izdanja bila su i "Sarajevsko-romanijska regija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1996" Blagoja Kovačevića u izdanju Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, "Bogatstvo srpskog naroda" Zdravka Močevića u izdanju Fondacije "Mir Božiji" i monografija "Miomirka. Arhitekta" Milivoja Unkovića u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Banjaluka.