latinica  ћирилица
07/01/2015 |  12:38 | Autor: Agencije

Pariz- Napadači počinili masakr u satiričnom listu (VIDEO)

U pucnjava u sjedištu francuskog satiričnog magazina Šarli Ebdo u Parizu, ubijeno je 12 osoba, a više teško ranjeno.

Najmanje dvojica muškaraca, naoružana automatskim puškama, upala su u redakciju tog lista, koja se nalazi u 11. pariskom arondismanu.

Francuska policija saopštila je da je broj žrtava povećan na 12, a među njima su dva policajaca. Četiri ranjene osobe nalaze se u kritičnom stanju. Širom zemlje pojačane su mjere obezbjeđenja, a u Parizu je proglašeno najviše stanje pripravnosti.

Očevidac događaja rekao je da su u zgradu u kojoj je izvršen napad ušla dvojica muškaraca naoružana "kalašnjikovima" i da su poslije pucnjave pobjegli.

Francuski predsjednik Fransoa Oland obišao je mjesto napada i nazvao ovaj akt terorističkim i varvarskim, dodavši, da je proteklih sedmica u Francuskoj spriječeno nekoliko terorističkih napada.

Vlada je saopštila da je nivo nacionalne bezbjednosti u Parizu povišen na najviši stepen, što znači da je proglašena uzbuna zbog napada. Na mjestu napada se očekuje i premijer Manuel Vals, a zakazana je i krizna sjednica Vlade.

Јedan očevidac ranije je izjavio da su u zgradu u istočnom dijelu grada ušla dvojica muškaraca sa kapuljačama, naoružani "kalašnjikovima" i da se poslije nekoliko minuta čula pucnjava. Ovaj izvor rekao je da su muškarci kasnije pobjegli iz zgrade.

Napadači su pri izlasku pucali na policijsko vozilo, i tom prilikom ranili jednog policajca, i zatim pobjegli.

Satirični nedjeljnik, poznat po antireligijskim i ljevičarskim stavovima, izazivao je kontroverze u prošlosti svojom obradom vijesti i aktuelnih događaja.

U svojoj posljednjoj poruci na Tviteru, magazin je prikazao karikaturu lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija.


IMG_4041 by liberation