latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:19 | Autor: Glas Srpske

Kotorsko kod Doboja: Neće svjedočanstva zbog naziva jezika

Đaci bošnjačke nacionalnosti u Osnovnoj školi "Milan Rakić" u Kotorskom kod Doboja odbili su juče da preuzmu svjedočanstva o završenom razredu, jer je u rubrici maternji jezik upisano bošnjački jezik, a ne "bosanski" na kojem insistiraju njihovi roditelji.
OŠ "Milan Rakić" u Kotorskom kod Doboja - Foto: Glas Srpske
OŠ "Milan Rakić" u Kotorskom kod DobojaFoto: Glas Srpske

Direktor Osnovne škole "Milan Rakić" iz Rudanke, kojoj pripada ova područna škola, Duško Lukić rekao je da je od Ministarstva prosvjete i kulture RS dobio instrukcije da ovaj predmet bude upisan kao bošnjački jezik.

- Đaci na osnovu novog nastavnog plana koji se primjenjuje od avgusta prošle godine nastavu prate na jezicima bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i u skladu sa tim se upisuju nazivi jezika - istakao je Lukić.

Nezadovoljni nazivom jezika ispred škole u Kotorskom juče su se okupili roditelji i poručili da ne prihvataju da u svjedočanstvima piše bošnjački jezik.

- Zanima me po kom nastavnom planu i programu će se izvoditi nastava iz bošnjačkog jezika, koji ne postoji i po kom udžbeniku će djeca učiti taj jezik - rekla je član Savjeta roditelja ove škole Lamija Mehmedić.

Elvedina Bečić, majka dvoje učenika koji pohađaju nastavu u Kotorskom, kaže da ne prihvataju svjedočanstva.

- Ne pristajemo na bošnjački jezik. Mi smo u državi BiH i bosanski jezik je naš maternji jezik - kazala je Bečićeva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su poručili da je u Ustavu RS utvrđeno da su službeni jezici RS jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

- Prema tvorbenim pravilima od termina "srpski narod" izvodi se ekvivalentan naziv "srpski jezik". Od "hrvatski narod" izvodi se "hrvatski jezik", a od "bošnjački narod" moguće je jedino izvesti naziv "bošnjački jezik", a nikako "bosanski jezik" - kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture navodeći da su sve institucije i ustanove u RS, pa tako i škole, dužne da poštuju odredbe Ustava.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se u školama moraju poštovati standardi o tome na koji način će se izučavati jezici konstitutivnih naroda.

- Mi se samo pridržavamo toga, a to što neko hoće više, to je njegov problem i mi nemamo obavezu da to sprovodimo - rekao je Dodik.

On je istakao da je ustavna kategorija - jezik bošnjačkog naroda i da se iz toga ne može izvući termin "bosanski jezik".

- "Bosanski jezik" ne postoji, a za uvođenje tog termina potreban je dogovor konstitutivnih naroda, a ne nametanje. Ništa ne može da bude prihvatljivo kao bosansko ako u njemu nema Bošnjaka, Srba i Hrvata - rekao je Dodik i naveo da nema ništa protiv toga da Bošnjaci upotrebljavaju jezik koji žele i da ga nazivaju kako žele, ali da to ne mogu nametati drugima kao što ni Srbi ili Hrvati nikome ne nameću svoj jezik.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je da je upisivanje u svjedočanstva i đačke knjižice bošnjački jezik direktno kršenje ustava BiH i RS.