latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:23 | Autor: TANЈUG

Sankt Peterburg: Ukupna vrijednost ugovora 5,5 milijardi dolara

Na Peterburškom ekonomskom forumu potpisani su ugovori u ukupnoj vrijednosti od 5,5 milijardi dolara, a najvažniji pripadaju naftno-gasnoj sferi.

Ekonomski stručnjaci napominju da je potpisano 205 ugovora te da nisu uračunati ugovori koji imaju "komercijalnu tajnu".

Najveći posao bilo je potpisivanje međuvladinog memoranduma Rusije i Grčke o izgradnji nastavka gasovoda "Turski tok" na teritoriji Grčke.

Dokument predviđa da će svaka država učesnica u njemu dobiti po 50 odsto profita.

Јedan od osnivač nove strukture sa ruske strane biće "VEB Kapital". Ta kompanija investiraće u gasni tok dvije milijarde evra.

Sporazum sa Grčkom veoma je važan za "Gazprom", a projekat "Turski tok" trebalo bi da isključi Ukrajinu iz isporuka gasa u Evropu nakon 2019. godine.

Na Forumu je svoj produžetak dobio i "Sjeverni tok". Doći će do izgradnje još dva kraka gasovoda kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Krakovi tog gasovoda proći će po akvatoriju Baltičkog mora, a završna tačka isporuke biće Njemačka.

Ruska najveća naftna kompanija "Rosnjeft" potpisala je na Forumu u Peterburgu 57 sporazuma. Glavni posao jeste prodaja uđela od 20 odsto u nalazištu "Tas-Јurje" za 750 miliona evra.

To je prvi veliki ugovor između zapadnog investitora i ruske kompanije nakon što su EU i SAD uveli sankcije Rusiji.

"Rosnjeft" bi mogao, kako je objavljeno na Forumu, da proda još 29 odsto uđela u nalazištu "Tas-Јurje" kompaniji "Skyland Petroleum".

Prema podacima lista "Komersant", radi se o arapskom fondu, koji upravlja kineskim investicijama.

Ruska Centralna banka ponovo kupuje američke dolare kako bi popunila devizne rezerve. Za sada suma nije velika i kreće se od 100 do 200 miliona dolara dnevno.

Ruske nuklearne tehnologije dobile su izlaz na tržište Saudijske Arabije.

Državna korporacija "Rosatom" i Saudijska Arabija potpisali su Međuvladin sporazum o saradnji u oblasti mirne upotrebe nuklearne energije.

Saudijska Arabija namjerava da izgradi 16 energetskih blokova, a ukupna vrijednost mogla bi iznositi 100 milijardi dolara.