latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:01 | Autor: SRNA

Marković: Oprez za GMO sjemena soje

Zbog pojave genetski modifikovanog sjemena soje poljoprivredni proizvođači ovo sjeme treba da kupuju isljučivo u registrovanim apotekama, upozoreno je u poljoprivrednom savjetovanju koje je danas održano u Doboju.

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje usluga u poljoprivredi Dragiša Marković rekao je da se genetski modifikovano sjeme soje najčešće nabavlja ilegalno iz Hrvatske i Srbije.

Marković je napomenuo da se usjevi GMO soje mogu prepoznati tek u određenim fazama razvoja, te podsjetio da su prošle godine na području Pelagićeva, Žabara i Šamca pronađeni i uništeni ovi usjevi o trošku poljoprivrednika.

- GMO biljke soje imaju ubačen gen iz zemljišta u prirodi, od bakterije koja ima sposobnost da razlaže glifosat. Takve biljke se, oslobađajući od korova, mogu tretirati totalnim herbicidima koji su jeftiniji i koriste se u manjim količinama - pojašnjava Marković.

Prema njegovim riječima, za uništavanje korova kod konvencionalne soje koriste se drugi, skuplji preparati u većim količinama.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Doboj Duško Paravac rekao je da soja, kao osnovna komponenta u stočnoj hrani, nije zastupljena na ovom području jer nema odgovarajućih prerađivačkih kapaciteta, pa se nabavlja iz okruženja u obliku sačme.

On je naveo da uzgoj soje zavisi od potreba i interesa poljoprivrednih proizvođača, da je njena proizvodnja namijenjena za individualne potrebe i da se sije na površini od nekoliko desetina hektara.

Vlasnik "Poljokuće" iz Doboja Goran Marković, koji se bavi i distribucijom i prodajom sjemena, rekao je da da nema velike potražnje za sjemenom soje koje uvozi iz registrovanih instituta iz inostranstva.

Savjetovanje su organizovali Poljoprivredni institut iz Novog Sada i firma "Agromarket" iz Bijeljine. Učesnici su predstavljene najnovije tehnologije i sortimenti iz oblasti ratarstva, povrtarstva i krmnog bilja.